SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-AHKAM

<< 2331 >>

12- ÇALINMIŞ OLAN BİR MALINI SATIN ALAN KİMSENİN ELİNDE BULAN ADAMlIN HAKKINI BEYAN EDEN HADİS BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. ثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ. ثنا حَجّاجٌ عَنْ سَعِيدِ بْنِ عُبَيْدَ بْنِ زَيْدِ ابْنِ عُقْبَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُندُبٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ :

 ((إِذَا ضَاعَ للرَّجُلِ مَتَاعٌ، أَوْ سُرِقَ لَهُ مَتَاعٌ، فَوَجَدَهُ فِي يَدِ رَجُلٍ يَبِيعُهُ، فَهُو أَحَقُّ بِهِ. وَيَرْجِعُ المُشْتَرى عَلَى البَائِعِ بِالثَّمَنِ)).

 

في الزوائد: روى بعضه أَبُو داود. وفي إسناد المصنف حجاج بْنِ أَرطاة وهو مدلس.

 

Semûre bin Cundüb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Bir malı kaybolup veya çalınıp, sonra bir satıcının elinde bulunca adam öncelikle bu malını alma hakkına sâhibtir. Müşteri (yâni başkasından satın alan satıcı) da verdiği bedeli, (kendisine bu malı) satan kişiden tahsil eder.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisİn bir kısmını Ebu Davud da rivayet etmiştir. Müellifin senedinde bulunan Haccac bin Ertat tedlisçidir.

 

AÇIKLAMA:   Zevaid türünden olan bu hadis, bir kimsenin malı kaybolduğu veya çalındığı zaman, bunu kimin elinde bulursa derhal alma hakkına sahib olduğuna delalet eder. Mal sahibi malını yakaladığı kimseye bir şey ödemekle mükellef değildir. Yitik veya çalıntı mal elinde yakalanan kişi ise bunu kimden satın aldıysa gidip ondan parasını geri alır. Tabii satan kişiyi bulamazsa zararı kendisi çeker.

 

Ebu Davud'un rivayet ettiği hadis metni mealen şöyledir: ''Kim, malının aynısını bir adaının yanında bulursa, (malına) öncelikle hak sahibidir. (Bu malı) satın alan adam da satıcısını takib eder (yani verdiği parayı ondan tahsil etme hakkına sahibtir)''

 

Turbeşti: Bu hadis, gasbedilen veya çalınan ya da kaybolan bir mal hakkındadır, demiştir.

El-Münziri'nin dediğine göre Nesai de Ebu Davud'un rivayet ettiği metnin benzerini rivayet etmiştir .