SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2532 >>

10- BİR ERKEĞİ VE KARISINI AZADLAMAK İSTEYEN KİŞİ ÖNCE ERKEĞİ AZADLASIN, BAB!

 

حدثنا مُحَمَّد بْنُ بَشَّارَ. ثنا حَمّادُ بْنُ مَسْعَدَةَ. ح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ خَلَفٍ العَسْقَلانِيُّ وَإِسحَاقُ بْنُ مَنْصوُرٍ؛ قَالاَ: ثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ عَبْدِ المَجِيدِ. ثنا عُبَيْدُ الله بْنُ عَبْدِ الرَّحمنِ بْنِ عَبْدِ اللهِ اْنِ مَوْهَبٍ، عَنِ القَاسِمِ بْنَ مُحَمَّد، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّهَا كَانَ لَهَا غُلاَمٌ وَجَارِيَةٌ، زَوْجٌ. فَقَالَتْ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أُعْتِقَهُمَا. فَقَالَ رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنْ أَعْتَقْتِهِمَا، فَابْدَئِي بَالرَّجُلِ قَبْلَ المَرْأَةِ)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Karı - koca durumunda olan bir kölesi ve bir cariyesi vardı. Kendisi: Ya Resulallah ben bunları âzadlamak istiyorum, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Eğer ikisini âzadlayacak isen kadından önce erkeği âzadla» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Nesai de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Karı koca durumunda olan köle ve cariyeyi azadlamak isteyen kişinin önce köleyi azadlaması emredilmiştir. Bu emir müstehablık içindir. Yani böyle olması daha uygundur. Bunun hikmetine ilişkin olarak şöyle denilmiştir: Eğer önce kadın azadlanırsa, henüz kocası kölelikten azadlanmamış iken kadın nikahını feshedebilir ve böylece kocası zarar eder. Çünkü cariye durumunda iken hürriyetine kavuşan kadın köle olan kocasından ayrılabilir. Fakat önce erkek azadlanırsa cariye durumundaki karısı ondan ayrılma hakkına sahip olmaz.

 

Sindi bu kavli naklettikten sonra: Eğer gerekçe ve hikmet bu ise eşleri birlikte azadlamak suretiyle de ayni hikmet gerçekleşir. (Çünkü önce erkek azadIandığı zaman nasıl karısı nikahını feshedemiyor ise ikisi ayni anda azadIandığı zaman da kadın nikah feshini isteyemez. Bu itibarla şöyle söylemek mümkündür: Erkek şerefçe üstün olduğu için önce onun azadIanması ve sonra karısının azadIanması tavsiye edilmiştir, der.

 

Mahir: Kimin şerefli olduğunu sadece Allah bilir. Berire ile Muğis olayında Berire kocasından Nebi (s.a.v.)'in huzurunda ayrıldı ve Muğis ağlamaktan helak olmak üzere olduğu halde Nebi (s.a.v.) Berire'ye Muğis'i tercih etmesini emretmemiştir. Berire'nin fazileti ise tüm İslam camiası tarafından bilinir. Aişe (r.anha)'nın azadladığı yardımcısı olup kıymetli bir sahabiyyedir.

 

Zannım odur ki; Kadın duygularıyla hareket edebilir. Azadlama anı ise normal boşanma süreci gibi değildir. O anda şeytanın tasallutu ile sonradan pişman olacağı bir şey olarak nikahı feshedebilir. İşte bundan korunmak ve normal boşanma haklarıyla salim kafa ile düşünerek hareket edebilmesi için bu anda bu şekilde bir önlem tavsiye edilmiştir. Zira önce kadın azadlanırsa erkek köle durumunda kalırsa sadece bir söz ile kadın kocasından ayrılabilir. En soğrusunu Allah bilir.