SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2531 >>

9- ZİNA ÇOCUĞU KÖLE CARİYE AZADI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا الفَضْلُ بْنُ دُكَيْنٍ. ثنا إِسْرَائِيلُ عَنْ زَيْدِ ابْنِ جُبَيْرٍ، عَنْ أَبِييَزِيدَ الضِّنِّيِّ، عَنْ مَيْمُونَةَ بِنْتِ سَعْدٍ، مَوْلاةِ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم سُئِلَ عَنْ وَلَدِ الزِّنَا. فَقَالَ: ((نعْلاَنِ أُجَاهِدُ فِيهِمَا، خَيْرٌ مِنْ أضنْ أٌعْتِقَ وَلَدَ الزِّنَا.))

 

في الزوائد: في إسنادث أَبُو يزيد الضِّنّيّ، قَالَ ابن عَبْد الغنيّ: منكر الحديث. وقال البخاريّ: مجهول. وكذا قَالَ الذهبيّ. وقال الدار قطنيّ: ليس بمعروف.

 

Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in âzadlı cariyesi Meymûne bint-i Sa'd  (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e zina çocuğu (köleyi âzadlama)nın (sevab) durumu soruldu. Bunun üzerine O, buyurdular ki: «Savaşta giydiğim bir çift ayakkabı, zina çocuğunu âzadlamadan hayırlıdır.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ebu Yezid ed-Dınni bulunur. İbn-i Abdilgani, onun hadislerinin münker olduğunu, Buhari de onun meçhul olduğunu söylemiştir. Zehebi de böyle demiştir. Darekutni de onun tanınmadığını ifade etmiştir.

 

 

Zevaid türünden olan bu hadisi Hakim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:     el-Azizi, Camiü's-Sağir'in şerhinde: Zina çocuğundan maksad baba ve anası gibi kötü yola düşen, onlar gibi zina ve fuhuşla iştigal eden gayr-i meşru çocuktur. Eş-Şeyh demiş ki bu hadisin buyurulmasının sebebi şudur: Meymune (r.anha) kötü halli köleyi azadIamanın durumunu Resul-i Ekrem (s.a.v.)'a; sormuş ve O da böyle cevab buyurmuştur, der.

Hadisin manası şöyle olur; Bir çift ayakkabı ile cihad etmenin sevabı kötü halli zina çocuuğnu azadIamanın sevabından fazladır.

 

Bunun sebebide şudur: Kötü halli zina çocuğu kölelikte tutulduğu takdirde bu halden menedilebilir. Hadisten kasdedilen mana şöyle de olabilir; Cihad için bir çift ayakkabıyı satın almak, zina çocuğu olup kötü halli bir köleyi satın alıp azadlamaktan daha sevabtır.

 

Sindi de; Bana öyle geliyor ki hadisten maksad zina çocuğu köleyi azadIamanın sevabının azlığıdır. Bunun sebebi şu olabilir: Genellikle zina çocuğu kötü halli olur. Böyle bir kişiye iyilik etmenin sevabı azdır. Bu da liyakatlı olmayana iyilik etmek işi gibidir, der.

 

Hattabi bu hadisin bir benzeri hakkında: Bu hadis muhtelif şekillerde yorumlanmıştır. Bir yoruma göre bu hadis belirli bir kötü kişi hakkında buyurulmuştur, der. Hattabi diğer yorumIarı da beyan ediyor ise de onları buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

 

Meymune (r.anha), Sa'd isimli bir kişinin kızıdır. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in azadlı cariyesidir. Bir rivayete göre babasının ismi Said'dir. Bu hatun Resul-i Ekrem (s.a.v.)'den rivayette bulunmuş olup hadisleri sünenlerde mevcuttur. Ravileri de Eyyub bin Halid bin Safvan ve başkalarıdır. (Hülasa: 496)