SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2539 >>

DEVAM: 3- HADLERİN DOSDOĞRU YERİNE GETİRİLMESİ BABI

 

حدّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ الجَهْضَمِيُّ, ثنا حَفْصُ بْنُ عَمَرَ, ثنا الحَكَمُ بْنُ أَبَانَ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ايْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَن جَحَدَ آيَةً مِنَ القُرْآنِ، فَقَدْ حَلَّ ضَرْبُ عُنُقِهِ. وَمَنْ قَالَ: لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيكَ لَهُ، وَأَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، فَلاَسَبِيلَ لأحَدِ عَلضيْهِ، إِلاَّ أَنْ يُصِيبَ حَدّاً، فَيُقَامَ عَلَيهِ)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Kur'an'dan bir âyet'i inkâr ederse şüphesiz onun boynunu vurmak (öldürmek) helâl olur. Kim de: Allah'tan başka (hak) ilâh yoktur, O birdir, ortağı yoktur. Şüphesiz Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de Allah'ın kulu ve Resulüdür, derse artık kimse ona dokunamaz. Meğer ki bir (suç işlemekle) bir had (cezây)a uğrar da cezası infaz edile.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu, zayıf bir sened'dir. Çünkü bunda Hafs bin Ömer el-Arabi bulunur. İbn-i Main, Ebü Hatim, Nesai, İbn-i Adi ve Darekutni onu zayıf saymışlar. İbn-i Ebi Hatim ise onu sika saymıştır.

 

AÇIKLAMA:     2540’ta