SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2552 >>

DEVAM: 8- KENDİ KARISININ (MÜLKİYETİNDEKi) CARİYESİYLE CİNSEL İLİŞKİDE BULUNAN ERKEK HAKKINDA GELEN HADISLER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبي شَيْبَةَ . ثنا عَبْد السَّلاَمِ بْنُ حَرْبٍ، عَنْ هِشَامِ بْنِ حَسَّانٍ، عَنْ الحَسَنِ، عَنْ سَلَمَةَ بْنِ المُحَبِّقِ؛ أَنَّ رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم رُفِعَ إِلَيْهِ رَجُلٌ وَطِئَ جَارِيَةَ امْرَأَتِهِ، فَلَمْ يَحُدَّهُ.

 

Seleme bin el-Muhabbık (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e, karısının câriyesiyle cinsel ilişkide bulunan bir adamın dâvası arzedildi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) adam'ı had (cezası) ile cezalandırmadı.

 

 

AÇIKLAMA:     Habib bin Salim (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Seleme (r.a.)'ın hadisini ise Nesai de rivayet etmiştir. Ebu Davud da bunun bir benzerini rivayet etmiştir.

 

Birinci hadisin zahirine göre karısının iziniyle onun cariyesi ile cinsel ilişkide bulunan erkeğe yüz değnek vurulur. Şayet karısının izni olmaksızın bu işi yaparsa recmedilir. Bilindiği gibi yüz değnek vurmak bekar iken zina eden kişiye ait had cezasıdır. Yüz değnekten az olan dövme, tekdir ve takbih gibi cezalara İslam ıstılahında Tazir denilir. İbnü'l-Arabi: Numan bin Beşir (Kufe emiri iken) karısının izniyle onun cariyesiyle cinsel ilişkide bulunan adama yüz değnek vurmak suretiyle ona had cezası verme görüşünde değildir. Onun maksadı adamı tazir ve tedib etmektir. Ancak bu tazir cezasını yüz değnek vurmak suretiyle yükseltmekle onun hakkında şiddetli bir tedib uygulamıştır, der. Sindi, İbnü'l-Arabi'nin bu sözünü neklettikten sonra: Çünkü evli iken zina suçunu işleyen kimsenin cezası yüz değnek vurmak değil, onu recmetmektir. Karısının izniyle onun cariyesi ile cinsel ilişkide bulunan adama recmetme cezasını vermeyip dövme cezasını vermenin sebebi şu olab-ilir: Kadın kendi cariyesiyle cinsel ilişkide bulunma iznini kocasına verince cariyesinin kadınlığından yararlanma hakkını kocasına vermiş olur. Bu iş ise fasid ve batıl bir akid olmakla beraber bir nevi şüpheli cinsel ilişki sayılır. (Şüpheli cinsel ilişkiye bir misalolarak şunu gösterebiliriz: Bir adam karanlık bir odada yatan bir kadını kendi karısını zan ederek onunla cinsel ilişkide bulunur. Sonra da yanıldığını anlar ve .• başka bir kadın olduğu anlaşılırJ İşte böyle bir şüpheli temas sayıldığı için adama Tazir cezası verilmiş olur, der.

 

KARISININ İZNİYLE ONUN CARİYESİYLE CİNSEL İLİŞKİDE BULUNAN ADAM HAKKINDA UYGULANACAK CEZA KONUSUNDAKİ İLMİ GÖRÜŞLER

 

Avnü'l-Mabud yazarı bu konuda şöyle der: "Alimler bu konuda ihtilaf etmişlerdir: Tirmizi, Ali bin Ebi Talib ve İbn-i Ö m er' in dahil olduğu sahabilerden bazı zlUlara göre karısının izni olsun olmasın bu işi yapan adam recmedilir. İbn-i Mes'ud'a göre adama had cezası verilmez. Tazir ve tedib edilir. Ahmed ve İshak ise Numan bin Beşir'den bu hadiste rivayet edilen h4kmü benimsemişlerdir, der.

 

Tirmizi: Bu hadis muztaribtir. Buhari; Katade'nin Habib'ten hadis işitmediğini ve ancak Halid bin Urfuta vasıtasıyla ondan hadis rivayet ettiğini söyledi, der. Halid bin Urfuta ise mechuldür. Buhari: Ben bu hadisten sakınınm, dedi, diye bilgi vermektedir. Hattabi de bu hadis munkatidir. Alimlerin uygulaması bu hadise göre değildir. der.

 

Seleme bin El-Muhabbık (r.a.) ise karısının cariyesiyle cinsel ilişkide bulunan adama Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in had cezası vermediğini rivayet eder. Ebu Davud da bunun bir benzerini ayni raviden rivayet etmiştir. Fethü'l-Vedüd'da beyan edildiğine göre Beyhaki kendi süneninde: Tabiilerden sonra gelen fıkıhçıların hepsi bu hadisle amel etmemek için ittifak etmiş olmaları bu hadisin, had hakkında gelen hadislerle mensuh olduğuna delildir, dedikten sonra, bana ulaşan habere göre bu hadis hükmü had cezaları konulmadan önce idi.