SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2555 >>

DEVAM: 9- (ZİNA EDENİ) RECMETME BABI

 

حدّثنا العبَّاسُ بْنُ عُثْمَانُ الدِّمَشْقِيُّ. ثنا الوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. ثنا أَبُو عَمْرٍو. حَدَّثَنِي يَحْيَى بْنُ أَبِي كَثِيرٍ، عَنْ أَبِي قِلاَبَةَ، عَنْ أَبِي المُهَاجِرِ، عَنْ عِمْرَانَ بْنُ الحُصَيْنِ؛ أَنَّ امْرَأَةً أَتَتِ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم فَاعْتَرَفَتْ بِالزِّنَا. فَأَمَرَ بِهَا فَشُكَّتْ عَلَيْهَا ثِيَابُهَا. ثُمَّ رَجَمَهَا. ثُمَّ صلَّى عَلَيْهَا.

 

İmrân bin Husayn (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Bir kadın Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Selîem)'in huzuruna gelerek zina ettiğini itiraf etti. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kadının üstündeki elbisenin onan üzerinde sıkıca bağlanmasını emretti. Sonra kadını recmettirdi. Daha sonra kadının cenazesi .üzerine namaz kıldı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerde kadının Gamidiyye kabilesinden olduğu, diğer bazı rivayetlerde Cüheyne kabilesinden olduğu belirtilmektedir. Nevevi'nin beyanına göre Gamidiyye kabilesi Cüheyne kabilesinin bir koludur.

 

Kadının üstündeki elbisenin sıkıca bağlanması sebebi ile ilgili olarak en-Neyi yazarı; Bundan maksad kadının çıplak vücudunun recm esnasında açılmamasıdır. Bunun içindir ki Cumhur'a göre kadın oturtularak recmedilir. Erkek ise ayakta dikilerek recmedilir. Nevevi, kadının oturtularak rGcmedilmesi hususunda alimlerin ittifak halinde olduğunu söylemiştir. Fakat hadislerde buna delalet edecek bir cümle yoktur. Şüphesiz örtünme açısından kadının oturtulması en uygun olanıdır, der.

 

Bazı rivayetlerde kadının hamile iken zina itirafında bulunduğu ve doğumunu yapıncaya kadar recm cezasının ertelendiği belirtilmektedir. Hatta bazı rivayetlerde kadın doğumunu yaptıktan sonra cezasının uygulanması için vaki müracatı üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.), çocuğu yemek yiyebilecek yaşa gelinceye kadar kadının cezasını tekrar ertelemiştir, deniliyor.

 

Buradaki rivayette kadının gebeliği belirtilmemekte ise de diğer rivayetlerde budurum belirtilmiştir. Hadis, Muhsan iken zina edenin cezasının recm olduğuna delildir.