SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2554 >>

DEVAM: 9- (ZİNA EDENİ) RECMETME BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ . ثنا عَبَّادُ بْنُ العَوّامِ عَنْ مُحَمَّد بْنُ عَمُرٍو، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: جَاءَ مَاعِزث بْنُ مَالِكٍ إلَى النَّبِّي صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: إِنَّي زَنَيْتُ. فَأَعْرَضَ عَنْهُ.ثُمَّ قَالَ: إِنِّي قَدْ زَنَيْتُ. فَأَعْرَضَ عَنْهُ. حَتَّى أَقَرَّ أَرْبَعَ مَرَّاتٍ. فَأَمَرَ بِهِ أَنْ يُرْجَم. فَلَمَّ أَصَابَتْهُ الحِجَارَةُ أَدْبَرَ يَسْتَدُّ. فَلَقِيَهُ رَجُلٌ بِيَدِهِ لَحْيُ جَمَلٍ. فَضَرَبَهُ فَصَرَعَهُ. فَذُكِرَ للنَّبِّي صلى الله عليه وسلم فِرَارُهُ حِينَ مَسَّتْهُ الحِجَارَةُ. قَالَ:

 ((فَهَلاَّ تَرَكْتُمُوهُ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Mâiz bin Mâlik (el-Eslemî) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek: (Yâ Resûlallah) ben şüphesiz zina ettim, dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirdi. Sonra Mâiz (gene): Şüphesiz ben zina ettim, dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (yine) ondan yüz çevirdi. Daha sonra Mâiz (tekrar): Ben şüphesiz zina ettim, dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (tekrar) ondan yüz çevirdi. Sonra Mâiz: Ben zina ettim, dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (yine) ondan yüz çevirdi. Nihayet Mâiz dört defa ikrar edince Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun recmedümesini emretti. Sonra Mâiz taşlanınca, (dayanamayıp) geri kaçtı. Elinde bir deve çene kemiği bulunan bir adam (Abdullah bin Uneys) ona yetişip vurdu ve yere yığdı. (Böylece öldürüldü.) Taşların kendisine verdiği ızdıraba dayanamayıp kaçışı sonradan Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca buyurdular ki: «Niçin onun peşini bırakmadınız» (belki itirafından dönüş yapardı. Allah da onun tevbesini kabul ederdi.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir. Maiz'in recmine dair hadisi Kütüb-i Sitte sahipleri müteaddid sahabilerden, değişik senedlerle ve benzer cümlelerIe rivayet etmişlerdir. Bu hadis de evlenmiş iken, yani Muhsan iken zina eden kimsenin recmedilmesinin gerekliliğine delalet eder. Maiz zina ettiğini itiraf edip bu itirafı dört defa tekrarlamış ve bundan sonra recmedilmesi emredilmiştir. İtirafın dört defa tekrarlanmasını Şart koşanlar bu hadisi delil göstermişlerdir. Maiz'in taşlanınca kaçtığını duyan Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in: ''Niçin onu bırakmadınız'' emrini delil gösteren alimler: Zina ettiğini ikrar eden ve bu ikrarına dayanılarak had edilen suçlu kaçtığı zaman peşi bırakılır. Suçlu yaptığı ikrardan dönüş yaptığını söylerse salıverilir. Aksi takdirde takip edilip recmedilir. Şafii ve Ahmed'in kavli budur. Malik'in meşhur kavline göre suçlu kaçınca peşi bırakılmaz ve recmedilir. Başka görüşler de vardır.

 

Malik ve Şafii'ye göre suçlunun zina ettiğini bir defa ikrar etmesi yeterlidir. Bunu dört defa tekrarlaması şart değildir. Yani bir defa itiraf etmesi onun suçluluğunu ispatlamış olur.

 

Ebu Hanife, Ahmed ve İshak ise bu ve benzeri hadisleri delil göstererek ikrarın dört defa tekrarlanması şarttır, demişlerdir. Hatta Hanefi alimlere göre ikrarın dört ayrı meclislerde tekrarlanması şarttır. Hadisten çıkarılan hükümler hakkında geniş bilgi almak isteyenler Buhar i' nin el-F.etih şerhine başvurabilirler.

 

Mahir: Dört ikrar'ı şart koşmak daha uygundur; zira hem lian yaparken dört kez sorulur beşincide lian tamamlanır (Nur suresi 6 ve 7. ayetlere bakın) hem de zina'nın sabit olması için dört adil şahid aranır.