SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2577 >>

DEVAM: 19- BİZ (MÜ'MİNLER)'E SİLAH ÇEKEN (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

Ebû Musa el-Eş'arî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim biz (mu'minler)e silâh çekerse artık o bizden değildir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babta rivayet edilen hadisler Buhari ve Müslim. tarafından da rivayet edilmiştir. Ebu Musa (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. İbn Ömer (r.a.)'ın hadisini Nesai de rivayet etmiştir.

 

Bu hadislerin zahirine göre müslümanlarla savaşmak veya müslümanlan öldürmek amacıyla silah çeken bir kimse müslümanlıktan çıkmış olur. Halbuki İslam'ın esaslarına kesinlikle inanan, helalı helal ve haramı haram kabul eden bir mü'min katil, zina, isyan ve diğer büyük günahları işlemekle İslamiyet'ten çıkmaz. Nevevi bu hadislerin şerhi bölümünde: "Ehl-i Sünnet mezhebince ve fıkıhçılarca kabul edilen genel kaideye göre haksız yere, yani savaşmayı meşru kılan şer'i bir neden yok iken, tevil etmeden ve savaşmayı mübah saymaksızın müslümanlara silah çekip (silahlı çatışmaya giren) bir kimse bu hareketinden dolayı asi ve günahkar olmakla beraber kafir sayılmaz. Eğer giriştiği savaşmayı mübah telakki ederse o takdirde kafir olur ve İslamiyet'ten çıkar. Durum bu olunca bu hadis zahirine göre olmayıp başka manaya yorumlanır. Yorum şekline gelince: Bir kavle göre mana şöyledir: Bir tevil yoluna gitmeden savaş• mayı mübah telakki eden ktimse kafir olur ve müslümanlıktan çıkar.

 

Diğer bir kavle göre manası; "Böyle yapan kimse bizim yolumuz ve olgun prensibimiz üzerinde değildir."

 

Süfyan bin Uyeyne bu son yorumdan hoşlanmayarak: Bu, hatalı bir yorumdur. Bilakis daha etkin ve önleyici olması açısından teviI edilmemesi uygundur, demiştir" diye bilgi verir.