SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2588 >>

24- SUÇUNU İTİRAF EDEN HIRSIZ (IN HÜKMÜNÜ BEYAN EDEN HADİS) BABI

 

حدثنا مُحَمَّد بْنُ يَحْيَى. ثنا ابْن أَبِي مَرْيَمَ. أَنْبَأَنَا ابْنُ لَهِيعَةَ، عَنْ يَزِسدَ بْنُ أَبِي حَبِيبٍ، عَنْ عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنُ ثَعْلَبَةَ الأَنْصَارِيِّ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ عَمْرَو بْنَ سَمُرَةَ بْنِ حَبِيبِ بْنُ عَبْد شَمْسٍ جَاءَ إِلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنِّي سَرَقْتُ جَمَلاً لِبَنِي فُلاَنٍ. فَطَهِّرْنِي. فَأَرْسَلَ إِلَيْهِمُ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم فَقَالُوا: إِنَّا افْتَقَدْنَا جَمَلاً لَنَا. فَأَمَرَ بِهِ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم فَقُطِعَتْ يَدُهُ.

قَالَ ثَعْلَبَةُ: أَنَا أَنْظُرُ إِلَيْهِ حِينَ وَقَعَتْ يَدُهُ وَهُوَ يَقُولُ: الحمْدُ للهِ الَّذِي طَهَّرَنِي مِنْكِ. أَرَدْتِ أَنْ تُدْخِلِي جَسَدِي النَّارَ.

 

Sa'lebe el-Ensârî (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Amr bin Semure bin Habîb bin Abd-i Şems (r.a.), Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek: Yâ Resûlallah! Falanın oğullarına ait bir deveyi çaldım. (Cezamı vermekle) beni (günahtan) temizle, dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Amr'ın dediği) kabileye adam göndererek soruşturdu. Adamlar: Gerçekten bir devemizi bulamadık, dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in emriyle Amr'in eli kesildi.

 

Sa'lebe demiştir ki: Amr'ın eli (kesilip) yere düştüğü zaman ben ona bakıyordum, kendisi şöyle söylüyordu: (Ey hırsızlık eden el) Beni senden temizleyen Allah'a hamd olsun. Sen cesedimi cehennem ateşine sokmak istedin.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin Zevaid türünden olduğuna dair kayıt bulunmamakla beraber diğer sünenlerde ve Buhari ile Müslim'de bulamadım. Zaten Hulasa'dan anlaşıldığına göre Sa'iebe el-Ensari (r.a.)'ın hadislerini yalnız müellifimiz rivayet etmiştir. Bu durumda kanımca bu hadis Zevaid türündendir.

 

Hadis, hırsızlık ettiğini itiraf eden suçlunun itirafına dayanılarak had cezasının uygulanmasının meşruluğuna delalet eder. Hanefi, Şafii ve Mali ki mezheblerine mensup alimlerin görüşleri de bu merkezdedir. Bunlara göre suçlunun bir kez itirafta bulunması yeterlidir. Fakat Hanbeli mezhebine mensup alimler ile Hanefi i er' den Ebu Yusuf'a göre suçlunun itirafı iki defa tekrarlanması gereklidir.

 

Hadis Amr bin Semure (r.a.)'ın iman ve takva derecesini de belirtir.