SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2614 >>

DEVAM: 38- MUHANNESLER (KADINLAŞAN ERKEKLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا وَكِيعٌ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ، عَنْ أَبيهِ، عَنْ زَيْنَبَ بِنْتِ أُمِّ سَلَمَةَ؛ أَنَّ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم دّخَلَ عَلَيْهَا، تَسًمِعَ مُخَنَّثاً وَهُوَ يَقُولُ لِعَبْدِ اللهِ بْنِ أَبِي أُمَيَّةَ: إِنْ يَفْتَحِ اللهُ الطَّائِفَ غّدَاً، دَلَلْتُكَ عَلَى امْرَأَةٍ تُقْبِلُ بَأَرْبَعٍ وَتُدْبِرُ بِثَمَانٍ. فَقَالَ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم:

 ((أَخْرِجُوهُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ)).

 

Ümmü Seleme (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: (Tâif'in muhasarası esnasında) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun yanına girdi. O esnada —Ümmü Seleme'nin kardeşi Abdullah bin Ebî Ümeyye ve kölesi muhannes orda idiler. — Muhannes'in Abdullah bin Ebî Ümeyye'ye şöyle söylediğini işitti.

 

Eğer Allah yarın Tâif'in fethini nasîb etse sana öyle (genç) bir kadın göstereceğim (yâni senin için yakalıyacağım) ki dört büklümle karşılar ve sekiz büklümle arkaya döner.

 

Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «(Ey mü'minler)  bu  (muhannes) herifleri evlerinizden çıkarınız.» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Safvan (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir Ümmü Seleme (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve başkaları da rivayet etmişlerdir. Müellifimiz bu hadisi Nikah kitabının 22. babında da rivayet etmiştir. 1902 nolu olarak geçen o hadisin gerekli izahı yapıldığı için burda ayrıca izaha gerek yoktur. İki hadis metni arasında bulunan fark sadece şudur: Ordaki metinde mealen: ''Bu muhannesi evlerinizden ... '' buyuruluyor. Burdaki metinde ise mealen: "Bu muhannesleri evlerinizden ... " buyurulmuştur.

 

Safvan (r.a.)'ın hadisine gelince, bunun senedinin zayıflığı notta belirtildi. Bundan çıkarılan başlıca hükümler şunlardır :

 

1. Erkeğin hareketlerini, huylarını, konuşmalarını ve sesini kasıtlı olarak kadınlarınkine benzetmesi haramdır. Böylesine muhannes denilir.

 

2. Kişinin tef çalıf şarkıcılık etmekle geçimini sağlaması yasaktır ve böyle bir rızık haram bir kazanç sayılır.

 

3. Allah Teala herkese helal rızık kapısını açmıştır. Haram yoldan rızık teminine çalışan kişi kendi arzusuyla bu tercihi yaptığı için mes'uldür.

 

4. Dini yasaklardan haberdar olmasına rağmen buna saygı göstermeyip aykırı hareketlerde bulunan kimse mazur sayılmaz ve gerekli had veya tazir cezasına çarptırılır.

 

5. Muhanneslik yapanlar tazir cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza dövme, sürgün, saçın ustura ve benzeri malzemeyle traş edilmesi, mali cezaya çarptırılması gibi şekillerle olabilir.

 

6. Muhanneslik edenler tevbe etmeden ölürlerse kıyamet günü teşhir edilip rezi! olacakları gibi elim azaba maruz kalırlar.