SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2632 >>

DEVAM: 6- (BİR MÜ'MİNİ) HATAEN (YANLIŞLIKLA) ÖLDÜRME DİYETİ, BABI

 

حدّثنا العَبَّاسُ بْنُ جَعْفَرٍ. ثنا مُحَمَّد بْنُ سِنَانٍ. ثنا مُحَمَّد بْنُ مُسْلِمٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم جَعَلَ الدِّيَةَ اثْنَي عَشَةَ أَلْفاً. قَالَ: وَذَلِكَ قَوْلُهُ:  ((وَمَا نَقَمُوا إِلاَّ أَنْ أَغْنَاهُمُ اللهُ وَرَسُولُهُ مِنْ فَضْلِهِ)). قَالَ، بَأَخْذِهِمُ الدِّيَّةَ.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) öldürme diyetini on iki bin (dirhem gümüş) kıldı. İbn-i Abbâs dedi ki: Allah Teâlâ'mın: «Allah ve Resulü bol nimetinden onları zenginleştirdi de öç almaya kalktılar,»[Tevbe 74]  buyruğu, bunun hakkındadır. İbn-i Abbâs dedi ki: Âyette sözü edilenler diyet almakla (zenginleştiler.)

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın ilk hadisini Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Beyhaki ve Darekutni de rivayet etmişlerdir. O'nun diğer hadisini, yani bu babın son hadisini Nesai de rivayet etmiştir.

Amr bin Şuayb'in dedesinin hadisini Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Tirmizi, Şafii, Ahmed ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadislerine göre diyet, gümüşten ödendiğinde on iki bin dirhemdir. Amr bin Şuayb'ın dedesinin hadisine göre ise köylüler diyeti altın veya gümüşten ödediklerinde, dört yüz dinar altın veya bunun değerindeki gümüşü öderler. Bir dinar on dirhem kabul edildiğine göre dörtyüz dinar altın dört bin dirheme tekabül eder. Bu, meblağ köylülerden alınan diyet miktarıdır. Köylülerden bu kadar diyet aldıran Resul-i Ekrem (s.a.v.) deve sahiplerinden bu meblağı almayıp ödenmesi gerekli develerin günün rayıcına göre olan değerinin tutarı ne ise onu tahsil ettirdiği bu hadiste belirtilmekte ve bu tutarın o dönemde dört yüz dinar ile sekiz yüz dinar arasında oynadığı ifade edilmektedir. Ayrıca sekiz yüz dinarın sekiz bin dirhem gümüşe tekabül ettiği bildirilmektedir.

 

Amr bin Şuayb'in dedesinin hadisinden çıkarılan diğer bir hüküm de sığır sahiplerinden iki yüz sığır ve koyun sahiplerinden iki bin koyun diyet olarak alındığı ifade edilmektedir.

Şu noktayı da belirteyim: Altın, gümüş, sığır ve koyundan ödenen mezkür meblağları hataen, yani yanlışlıkla öldürme diyeti olarak alındığı anlaşılıyor. Altın, gümüş, sığır ve koyundan da diyetin ödenmesinin caizliğine hükmeden alimlerin bir kısmı: Bu mallardan ödenecek meblağlar Hataen olan öldürme diyeti olabildiği gibi Şibh-i amd yani teammüden öldürmeye benzeyen öldürme diyeti de olabilir, demişlerdir.

Hataen yani yanlışlıkla öldürme diyeti deve olarak ödendiğinde:

 

Amr bin Şuayb'in dedesinin hadisine göre budiyet, iki, üç ve dört yaşlarına basmış otuzar aded dişi deve ve üç yaşına basmış on tane erkek devedir. Hattabi, el-Maaıim'de: Fıkıhçılardan bu hadis ile hükmeden hiç kimseyi bilmiyorum. demiştir. Yani hata en öldürme diyetinin bu hadiste yaş, cinsiyet ve sayısı belirtilen develer olduğuna hükmeden fıkıhçı yoktur. Fıkıhçıların bu husustaki görüşleri ve delilleri aşağıda beyan edilecektir.

İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisine göre hataen öldürme diyeti, iki, üç dört ve beş yaşlarına basm~ş yirmişer aded dişi deve ve iki yaşına basmış yirmi adet erkek devedir.

 

2630 nolu hadiste geçen ..... cümlesi sünenimizin elde mevcut iki nüshasında böyledir. Cümle bu olunca şöyle terceme etmek gerekir kanısındayım: "Ye Resul-i Ekrem (s.a.v.), hataen - yanlışlıkla - öldürme diyetine develerin zamanlarına göre (yani develerin değişik zamanlardaki fiatlarına göre) kıymet takdir ederdi."

 

Sünenimizin bir nüshasında bu cümle yerine; ....... cümlesi bulunur. Nesai'nin rivayetindeki cümle de böyledir. Cümle böyle olunca manası gayet açıktır ve mealen şöyledir: "Ye Resul-i Ekrem (s.a.v.) hataen öldürme diyetini (ödemek durumundaki} deve sahipleri üzerine (şöyle) kıymet takdir ederdi.''

 

Bu cümle Ebu Davud'un süneninde; ''Ve Resul-i Ekrem (s.a.v.) hataen öldürme diyetine, develerin fiatlarına göre kıymet takdir ederdi,'' şeklindedir. Bu ibarenin anlamı da gayet açıktır. Arapça yazıyı bilenlerin malumu olduğu üzere; .....''ezman'' kelimesi ile; ... ''esman'' kelimesinin yazılışı arasında bir yakınlık vardır. Esman kelimesi mana bakımından daha uygun olduğu için sünenimizdeki Ezman kelimesi bir matbaa hatası olabilir. Allah en iyi bilendir.

 

DÖRT MEZHEB ALİMLERİNİN HATAEN ÖLDÜRME DİYETİNE DAİR GÖRÜŞLERİ

 

1. Hanefiler ile Hanbeliler'e göre hataen, yani yanlışlıkla öldürme diyeti yüz devedir. Develerin yaş ve cinsiyeti şöyledir: İki, üç, dört ve beş yaşlarına basmış yirmişer adet dişi ve iki yaşına basmış yirmi adet erkek devedir. Delilleri ise 2631 nolu İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisidir. İbn-i Mes'ud'un görüşü de böyledir.

 

2. Şafiiler ile Malikiler'e göre bu diyet birinci grubun belirttiği develerdir. Şu farkla ki, ödenecek yirmi erkek devenin iki yaş değil de üç yaşına girmiş olması gereklidir. el- Leys bin Sa'd'ın görüşü de budur. Sindi, Nesai'nin haşiyesinde Şerhü's-Sünne'den naklen şu bilgiyi verir: Şafii'nin iki yaşındaki erkek deve yerine üç yaşındaki erkek devenin ödenmesine hükmetmesinin sebebi şudur: İbn-i Mes'üd'un bu hadisinin ravilerinden Hışf bin Malik meçhuldür. Bundan başka hadisi yoktur. Hayber maktulleri için Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in zekat develerinden diyet ödediği rivayet olunmuştur. Zekat olarak ödenen deve yaşları içinde iki yaşına basmış erkek deve yoktur, iki yaşına girmiş dişi deve bulunmadığı zaman, onun yerine üç yaşına basmış erkek devenin zekat olarak ödenmesi caizdir.

İbn-i Mes'üd'un bu hadisine ait senedde Haccac bin Ertat isminde zayıf ravi de mevcuttur.

 

Dört mezheb alimlerinin görüşüne göre hata en öldürme diyeti katilin yakınları tarafından ödenir ve bu diyet hafif bir diyettir.

 

DİYET DEVEDEN BAŞKA MALLARDAN DA ÖDENİR Mİ?

 

Bu babta rivayet olunan İbn-i Abbas (r.a.)'ın iki hadisi ile Amr bin Şuayb'in dedesinin hadisine göre diyet altın, gümüş, sığır ve koyundan da ödenebiUr. Dört mezheb alimlerinin bu husustaki görüşlerine gelince:

 

1. Hanefiler ile Hanbeliler'e göre diyet deveden ödendiği gibi altın ve gümüşten de ödenebiUr. Altın ve gümüşten ödenebilmesi için develerin bulunamaması şartı yoktur. Diyet bu üç nevi maldan başka şeylerden ödenemez. Diyet altından ödendiğinde bin dinar ödenir. Bir dinar bir miskal demektir. Diyet gümüşten ödenecek olursa on bin dirhem ödenir. Dinar, miskal ve dirhem'in kaç grama tekabül ettiğini öğrenmek için sünenimizin zekat bölümüne baş vurabilir.

 

Hanefiler'den Ebu Yusuf ile Muhammed'e göre diyet sığır, koyun ve elbiseden de ödenebiUr. Diyet, sığırdan iki yüz adet, koyundan bin aded ve elbiseden iki yüz takımdır.

2. Şafii 'ye göre diyet, ancak develerden ödenir. Tarafların nzası olursa bunun değeri ödenebilir. Şayet deve yok ise mütemed kavline göre develerin değeri ödenir. Şafii'nin kadim (eski) kavline göre develer bulunmazsa bunun yerine on iki bin dirhem gümüş veya bin dinar altın ödenir. Fakat mutemed kavli cedid (yeni) olan birinci kavlidir. Diyet, sığır, koyun ve elbise gibi mallardan ödenmez.

 

3. Malikiler'e göre diyet on iki bin dirhem gümüş veya bin dinar altın ödenebilir. Bu kavil, Ahmed, İshak, Hasan-i Basri ve Urve bin Zübeyr 'den de rivayet olunmuştur. Maliki mezhebine göre diyet sığır, koyun ve elbise gibi mallardan ödenemez.

Diyetlerle ilgili geniş bilgi için fıkıh kitabIarına baş vurulmalıdır.

Biz bu kadarlık bilgi ile yetinelim.