SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2633 >>

7- DİYET, AKİLE (KATİLİN YAKINLARI) ÜZERİNE (VACİB) DİR. EĞER AKİLE YOK İSE DiYET BEYTÜ'L-MAL (DEVLET HAZİNESİ) İÇİNDE (N ÖDENMESİ LAZIM) DIR, BABI

 

Akile: Akil'in çoğuludur. Akil, diyeti ödeyene denilir. Akl da diyet manasınadır. Diyet kelimesini daha önce açıklamıştım. Tekrar söyleyeyim: Diyet ise kan bahası olarak ödenen tazminata denilir. Akl kelimesinin lügat manası deveyi bağlamaktır. Diyet develerini ödeyenler bu develeri makttilün mirasçılarının evleri önüne getirip bağladıkları için diyete Akl denilmiş ve bunu ödeyene Akil denilmiştir. Ödeyenler birden fazla kişiler olduğu için de bunlara çoğul manasını ifade eden Akile ismi verilmiştir. Diyetin aslı develerden ödenir. Şayet develerin değeri olan altın veya gümüş olarak ödenirse buna da Akl denilmiştir, ödeyenıere de Akile denilmiştir. Akile katilin baba tarafından olan yakınlarıdır. Ayrıntılı bilgi bu babtaki hadislerin izahı esnasında verilecektir. Hadisleri tereeme ederken diyeti ödeyenleri Akile ismi ile ifade edeceğim .

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّد. ثنا وَكِيعٌ. ثنا أَبِي، عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ عُبَيْدَ ابْنِ نَضْلَةَ، عَنْ المُغِيرَةِ بْنِ شُعْبَةَ؛ قَالَ: قَضَى رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم بِالدِّيَةِ عَلَى العَاقِلَةِ.

 

El-Muğîre bin Şu'be (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) diyetin (katilin) âkilesi tarafından ödenmesine hükmetti.

 

AÇIKLAMA:     2634’te