SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2641 >>

DEVAM: 11- CENİN'İN DİYETİ BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ الدَّارِمِيُّ. ثنا أَبُو عَاصِمٍ . أَخْبَرَنِي بْنُ جُرَيْجٍ. حَدَّثَنِى عَمْرُو بْنُ دِينَارٍ؛ أَنَّهُ سَمَعَ طَاوُساً عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ ، عَنْ عُمَرَ بْنِ الخَطَّابِ؛ أَنَّه نَشَدَ النَّاسَ قَضَاءَ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم فِي ذَلِكَ. يَعْنِي فِي الجَنِينِ. فَقَامَ حمَلٌ بْنُ مَالِكِ بْنِ النَّابِغَةِ فَقَالَ: كُنْتُ بَيْنَ امْرَأَتْيْنِ لِي. فَضَرَبَتْ إِحْدَاهُمَا الأخْرَى بِمِسْطَحٍ فَقَتَلَتْهَا، وَقَتَلَتْ جَنِينَهَا. فَقَضَى رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم في الجَنِينِ بِغُرَّةٍ، عبْدٍ. وَأَنْ تُقْتَلَ بِهَا.

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bu meselede, yâni cenin (in diyeti) hakkındaki hükmünü sahâbîlere sordu. Bunun üzerine Hami bin Mâlik bin en-Nâbiğa ayağa kalkarak: Ben iki karımın arasında idim. Bunlardan birisi diğerini bir çadır direğiyle dövüp öldürdü ve ceninini (yâni karnındaki bebeğini) de öldürdü. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cenîn (in tazminatı) hakkında ğurre olan bir kölenin ödenmesine ve öldürülen kadına karşılık katile kadının öldürülmesine hükmetti.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buh ar i. Ebu Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. El-Misver (r.a.)'ın hadisini Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Ömer (r.a.)'ın hadisi ise Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım: Cenin: Bu babın baş kısmında belirttiğim gibi kadının rahminde bulunan bebeğe ve bebek şekline henüz dönüşmemiş olan hamle de denilir.

 

Gurre: Bu kelimenin asıl manası atın alnındaki beyazlıktır. Sonra mülk edinilen insan, yani köle ve cariye manasına kullanılmıştır. Başka manalar da var ise de burada bu mana kasdedilmiştir. Hadislerde Gurre kelimesinin arkasında gelen köle ve cariye bunun açıklaması mahiyetindedir ve cenin katilinin dilerse köle, dilerse cariye verebileceği anlamını ifade eder.

 

imlas; Bu kelimenin lılgat manası bir şeyi düşürmektir. Burda kadının karnından darbe yemesi sebebiyle doğum zamanından önce çocuk düşürmesi manası kasdedilmiştir. Buhari, el-itisam bölümünde bu kelimeyi: imlas; Kadının karnına vurmakla cenin düşürmesidir, diye açıklamıştır. Ebu Davud'un rivayetinde de bir ravi bu kelimeyi: Yani adam karısının karnına vurdu, şeklinde açıklamıştır.

 

Mistah: Çadır direğidir.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Bir kimse, gebe bir kadının karnına bir şey vurmak suretiyle veya başka bir şekilde kadının çocuk düşürmesine sebebiyet verirse ceninin diyeti olarak mirasçılarına bir köle veya bir carıye verilmesi gereklidir. Katil veya yakınları köle ve cariyeden birisini seçmekte serbesttir. Hangisini arzu ederlerse onu verirler.

 

2. Bir kimse gebe bir kadını dövüp onu ve karnındaki bebeği öldürdüğü takdirde bebek diyeti olarak mirasçılarına bir köle veya bir cariye verilir. Katil kısas olarak öldürülür.

Ömer (r.a.)'ın Müğire (r.a.)'den ikinci bir şahid istemesiyle ilgili olarak şöyle denilmiştir: Ömer, bir şahsın hadis rivayetiyle yetinmiyordu, bir dini mes'elenin halledilmesine esas olacak bir hadisin en az iki sahabi tarafından rivayet edilmesini araştırıyordu. Diğer bir kavle göre, Ömer (r.a.) ceninin diyetinin bir köle veya bir cariye olduğuna dair hükmü Muğire'den duyunca bu hüküm diyetler hakkındaki bilgilerine uymadığı için Ömer hükmün pekişmesi için başka şahid istemiştir. Yoksa sanıldığı gibi Ömer, bir sahabinin rivayetini red etmek için böyle dememiştir.

 

ALİMLERİN CENİN DİYETİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

1. Hanefi mezhebine göre, bir kimse hür bir kadının karnına bir şey vurursa bu yüzden kadın ölü bir cenin düşürürse bir ğurre vacib olur. Eğer cenİn oğlan çocuğu ise bu ğurre bir erkeğin diyetinin yirmide biri olan beş yüz dirhemdir. Şayet cenin kız çocuğu ise ğurre, kadının diyetinin onda biri olan beş yüz dirhemdir. Şu halde ceninin oğlan veya kız olması diyet tutarını değiştirmez. Bu diyet kadını dövenin AkHesi, yani baba tarafından olan akrabasından alınır ve ceninin mirasçılarına verilir. Bu diyetin ödeme süresi bir yıldır. Şayet cenin canlı olarak doğduktan sonra, bu darbenin tesiriyle ölürse tam diyetin ödenmesi gereklidir. Şayet cenin ölü olarak düşer ve bunun arkasında kadın da bu darbenin tesiriyle ölürse, cenin için bir ğurre ve kadın için de bir diyet ödenir. Vücüdunun bazı organları belirmiş cenin, vücüdu tamamlanmış cenin gibidir. Bir kadın bir ilaç almak veya bir şey yapmakla kasden cenini düşürürse, kadının yakınları (AkHesil bir köle veya cariyeyi tazminat olarak ceninin varislerine ödemekle mükelleftir. Ancak kadın bu işi kocasının muvafakatıyla yapmış ise ğurre lazım olmamakla beraber, bir canlıyı katletmişcesine haram ve günah işlemiş olur. (Kürtaj ve çocuk düşürmek meselesi ayrı bir konudur. Bu hususta biraz bilgi 1926 - 1928 nolu hadisler bölümünde geçti.)

 

2. Şafii mezhebine göre, hamile bir kadın, dövmek, tehdid etmek gibi bir nedenle ölü bir cenin düşürürse bir ğurer, yani bir köle veya bir cariye olaya sebep olanın AkHe'sinden, yani baba tarafından gelen yakınlarından alınıp ceninin mirasçılarına verilir. Ceninin dışarıya çıkması ister anasının hayatına rastlasın, ister anasının ölümünü müteakip olsun hüküm aynidir. Şayet hamile kadına yapılan darp gibi bir işlemden dolayıcenin diri olarak doğup elemsiz bir süre yaşadıktan sonra ölürse bir tazminat lazım gelmez. Eğer cenin doğduğu zaman ölürse veya doğup elemi devam edip neticede kurtulamayarak ölürse tam bir diyet ödenir. Cenin tam olduğu takdirde hüküm budur. Şayet yukarda anlatıldığı gibi düşürülen cenin bir et parçası şeklinde olup bilir kişiler bunun bazı organlarının oluştuğunu mesela el veya ayak gibi bir tarafının teşekkül ettiğini söylerler ise yine bir ğurre gerekir. Gurre ismi verilen bu diyet üç yıl süre içinde ödenir.

 

3. Maliki mezhebine göre cenin bir kan pıhtısı halinde bile olsa anasına bir darp veya korkutma gibi yapılan bir işlemden dolayı ölü olarak düşerse ve düştüğünde anası hayatta ise, anasının tam diyetinin onda biri değerinde bir ğurre ödenir. Gurre denilen tazminat olaya sebep olan şahıstan alınıp ceninin mirasçılarına fara izdeki nisbetler dahilinde ödenir. Şayet cenin henüz düşmemiş iken anası ölürse ve sonra cenin ölü olarak dışarı çıkarsa cenin için bir diyet verilmez. Eğer cenin diri olarak dışarı çıktıktan sonra ölürse ve velileri yapılan tehdid ve darp gibi bir müdaheleden dolayı öldüğüne yemin ederlerse cenin için bir diyet verilir.