SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2654 >>

DEVAM: 18- PARMAKLARIN DİYETİNİN BAB!

 

حدّثنا رِجَاءُ بْنُ المُرَجَّى السَّمَرْقَنْدِيُّ. ثنا النَّضْرُ بْنُ شُمَيْلٍ. ثنا سَعِيدُ بْنُ أَبِي عَرُوبَةَ عَنْ غَالِبٍ التَّمَّارِ، عَنْ حُمَيْدِ بْنِ هِلاَلٍ، عَنْ مَسْرُوقِ بْنِ أَوْسٍ، عَنْ أَبِي مُوسى الأَشْعَرِيِّ، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الأَصَابِعُ سَوَاءٌ)).

 

Ebû Mûsa el-Eş'arî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Parmaklar (diyet mikdarı bakımından)  eşittir» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abb as (Radıya]]ahü anh)'ın hadisini Müslim'den başka Kütüb-i Sitte sahiplerinin hepsi rivayet etmişlerdir. Amr bin Şuayb'in hadisini Zevaid yazan Zevaid türünden saymıştır. Halbuki Ebu Davud ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir. Ancak Ebu Davud'un rivayetinde ilk cümle yoktur. Oradaki rivayette Amr bin Şuayb'in dedesi mealen şöyle demiştir: "Peygamber CSallallahü Aleyhi ve Sellem) sırtını Kabe'ye dayanarak okuduğu hutbede ''Parmaklarda onar (deve diyet) vardır.'' buyurdu."

 

Ebu Musa (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Bu babta rivayet olunan hadislerden çıkanlan hüküm şudur: El parmağı olsun ayak parmağı olsun, küçük parmak olsun büyük parmak olsun her parmağın diyeti on devedir. Fıkıhçılar bu hükümde ittifak halindedir.

 

Abdurrahman el-Cezeri, dört mezhebin fıkhına aİt kitabının Hudlid bölümünde parmakların diyeti ile ilgili olarak özetle şu bilgiyi verir: "Ellerin ve ayakların parmaklarından birisini yanlışlıkla kesen kimsenin tam diyetin onda birisini vermesi gereklidir. Bu hususta el parmakları ile ayak parmakları arasında bir fark olmadığı gibi büyük parmak ile küçük parmak arasında da bir fark yoktur. Keza, erkek ile kadın, müslüman ile kafir, çocuk ile yetişkin insan arasında bir fark yoktur. Yani her hangi bir insanın her hangi bir parmağını yanlışlıkla kesen kimse on deve diyet vermek durumundadır. Bu hususlarda fıkıhçılar arasında bir fark yoktur. Tam diyetin yüz deve olduğu malumdur. Bir parmağın diyeti de on devedir."

 

Şu noktayı da belirteyim : Parmakların diyeti yanlışlıkla kesilen parmakla ilgilidir. Çünkü kasden kesilecek olursa onun cezası kısas hükmünün uygulanmasıdır. Yani bir müslümanın parmağını mafsaldan kasden kesen kimsenin cezası onun parmağını ayni şekilde kesmektir. Ancak parmağı kesilen kişi kısastan vazgeçip diyeti kabul ederse o takdirde diyet verilir.