SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2655 >>

19- MUDİHA (KEMİĞE VARAN BAŞ VE YÜZDEKİ YARA'NIN DİYETİ) BABI

 

حدّثنا جَمِيلُ بْنُ الحَسَنِ. ثنا عَبْد الأَعْلَى. ثنا سَعِيدُ بْنُ أَبِي عَرُوبَةَ، عَنْ مَطَرٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم قَالَ: ((في المَوَاضِحِ خَمْسٌ خَمْسٌ مِنَ الإِبِلِ)).

 

Anır hin Şııayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-Âs) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Peygamber (Sallallahu Aleyhi vr Sellem) şöyle buyurmuştur: «Mevâdih (kemiğe dayanan baş ve yüzdeki yaralar) da beşer deve  (diyet) vardır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud, Tirmİzi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Mevadılı, mudıha'nın çoğuludur. Mudıha: Eti kemikten ayırıp kemiği vazıh ve açık hale sokan yara manasınadır. Hadis böyle bir yaranın cliyetinin beş deve olduğunu bildirir. Sözü edilen yaranın başta veya yüzde olmasına dair bir kayıt hadiste bulunmamakla beraber alimler bu şekilde yorumlayarak: Başta veya yüzde kemiğe dayanan yaranın diyeti beş devedir. Hadisten maksad budur. Vücudun başka tarafında kemiğe dayanan yaranın diyeti beş deve değil, hükumet ismi verilen tazminattır, demişlerdir. Başta ve yüzde kasden böyle bir yara meydana getirmenin cezası kısastır. Yani yaralayanın başı veya yüzü ayni şekilde yaralanır. Ancak yaralı taraf, yaralayanı bir tazminat karşılığı veya karşılıksız bağışlayabilir.

 

Mudİha ismi verilen yara bir yanlışlık eseri ise bunun diyetinin tam diyetin yirmide biri olan beş deve oldUğU hususunda alimler ittifak halindedir. Delil bu hadis ile benzeri hadislerdir.

 

Bu diyet hür ve müslüman erkeğe aittir. Hür ve müslüman kadının diyeti ise bunun yarısıdır. Yani iki buçuk devedir. Çünkü kadının tam diyeti elli devedir.

Geniş bilgiyi fıkıh kitabıarına havale edip bu kadarlık bilgi ile yetiniyorum .