SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2657 >>

DEVAM: 20- BİR KİMSE BİR ADAMI (N ELİNİ) ISIRIR, ADAM DA ELİNİ (ONUN AĞZİNDAN HIZLA) ÇEKER VE BU YÜZDEN) ISIRIR ÖN DİŞLERİ DÜŞER, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ محمد. ثنا مُحَمَّد بْنُ عَبْد اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي عَرُوبَةَ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ زُرَارَةَ بْنِ أَوفَى، عَنْ عِمْرَانَ بْنِ حُصَيْنٍ؛ أَنَّ رَجُلاً عَضَّ رَجُلاً عَلَى ذِرَاعِهِ. فَنَزَعَ يَدَهُ، فَوَقَعَتْ ثَنِيَّتُهُ. فَرُفِعَ إَلَى النَّبِّي صلى الله عليه وسلم. فَأَبْطَلَهَا وَقَالَ:  ((يقْضَمُ أَحَدُكُمْ كَمَا يَقْضَمُ الفَحْلُ)).

 

İmrân bin Husayn (r.a.)'den rivayet  edildiğine göre: Bir adam (başka) bir adam'ın kolunu ısırdı. Isırılan adam da kolunu çekti de ısıranın ön dişi düştü. Dâva Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e intikal ettirildi. Peygamber (Sallallahu ASeyhi ve Sellem) dişin diyetinin bâtıl olduğuna hükmetti ve: «Biriniz erkek devenin dişleriyle sert yem yediği gibi (din kardeşinin kolunu) çatır çatır yiyer (ısırır), (ısıranın düşen dişinin diyeti yoktur).» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Buhari. Müslim. Ebu Davud ve Nesai de benzer cümlelerle rivayet etmişlerdir. İkinci hadis ise Buhari ve Müslim tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım ı Seniyye ı Ön diş demektir.

Idad: ısırmaktır.

 

Kadm: Dişlerin kenarlarıyla yemek manasınadır.

Fahl: Erkek hayvan manasınadır. Burada erkek ve kuvvetli deve manası kasdedilmiştir.

Akl: Diyet ve tazminat manasınadır.

Zira: Kolun dirsekten parmak uçlarına kadar olan kısmına denilir.

Yed: El manasına geldiği gibi, kol manasına da gelir.

İki hadiste anlatılan olayın bir olayalması muhtemeldir. Müslim 'in rivayeti bunu teyid eder.

 

Ya'la (r.a.)'ın beraberindeki arkadaşının onun hizmetçisi olduğu bazı rivayetlerde belirtilmiştir. Diğer bazı rivayetlerde de Ya'la (r.a.) ile bir adamın dÖğüştükleri ve birisinin diğerinin elini ısırdığı belirtilmektedir. Bu itibarla bazı rivayetlere dayanarak bir kısım alimler Ya'la ile hizmetçisinin döğüştüklerini. Ya'la'nın hizmetçisinin elini ısırdığmı ve Ya'la' nm dişinin düşürüldüğünü ifade etmektedir. Başka görüşler de var ise de bunları anlatmaya gerek görmüyorum.

 

Avnü'l-Mabud yazarı Ya'la (r.a.)'ın ha,disinin şerhinde özetle şöyle der:

"Bu hadis, zararı defetmek amacıyla kişinin kendini savunurken karşı tarafın uğradığı zararın tanzim ettirilemeyeceğine delillet eder.

 

Cumhurun görüşü böyledir. Cumhüra göre adamın elini ısıran taraf saldırgan durumundadır. Malik, Tazmin ettirme görüşünde ise de bu sahih hadis onun görüşünü reddeder."