SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-VESAYA

<< 2705 >>

DEVAM: 3- VASİYYETTE ZULÜM ETMEK BABI

 

حدّثنا يَحْيَى بْنُ عُثْمَانُ بْنِ سَعِيدِ بْنِ كَثِيرِ بْنِ دِينَارٍ الحِمصِيُّ. ثنا بَقِيَّةُ عَنْ أَبِي حَلْبَسٍ، عَنْ خَلِيدِ بْنِ أَبِي خَلِدِ، عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ قُرَّةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَنْ حَضَرَتْهُ الوَفَاةُ فَأَوصى، وَكَانَتْ وَصِيَّتُهُ عَلَى كِتَابِ اللهِ، كَانَتْ كَفَّارَةً لِمَا تَرَكَ مِنْ زَكَاتِهِ فِي حَيَاتِهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده بقية بْنِ الوليد، وهو مدلس، وقد عنعنه. وشيخه أَبِي حلبس، أحد المجاهيل.

 

Kurre (bin Eyâs) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim ki ölümü yaklaşır da vasiyyet eder ve vasiyyeti Allah'ın Kitabı (ndaki esâslar) üzerine olursa o vasiyyet o kimsenin hayatta iken ödemediği zekâtına keffâret olur.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Bakiyye bin el-Velid bulunur. Bu ravi tedIisçi olup bu hadisi an'ane ile rivayet etmiştir. Onun şeyhi Ebu Halbes de meçhüI rayilerdendir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid türünden olan bu hadisin senedinin durumu notta belirtildi. Allah'ın kitabına uygun vasiyyette bulunmanın önemini bundan önceki babta rivayet olunan hadisler beyan etmişti. Meşru vasiyyetin mü'min kimse için bir ecir ve sevap taşıdığı da muhakkaktır. Sevabların günahlara keffaret veya azabın hafifletilmesine vesile olduğu da sabittir. Ancak zekatta kul hakkı da bulunduğu cihetle mükellefin boynunda ve zimmetinde kalan bir borçtur. Mutlaka ödenmesi gereklidir. Nafile sadakalar ve bağışlar, zekata müstehak kimselere verilse bile zekat borcu ödenmiş sayılmaz. Vasiyyet de böyledir. Eğer bu hadis sahih ise şöyle yorumlanmalıdır: Bir müslüman zimmetindeki zekatı ölümüne yakın zamana kadar ödememiş de ölümüne yakın günlerde zekat borcunun ödenmesini vasiyyet etmişse, vasiyyetine binaen ödenen zekat borcu, onun zamanında vermediği zekat için bir keffarettir. Yani inşaaIlah günahının bağışlanması umulur. Allah gerçeği bilendir.