SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-VESAYA

<< 2710 >>

DEVAM: 5- MALIN ÜÇTE BİRİYLE VASİYYET ETMEK BABI

 

حدّثنا صَالِحُ بْنُ مُحَمَّد بْنِ يَحْيَى بْنِ سَعِيدٍ القَطَّانِ . ثنا عُبَيْدَ اللهِب مُوسى. أَنْبَأضنَا مُبَارَكُ بْنُ حَسَّانٍ عَنْ نَافِعٍ، عَنْ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم:  ((يَا ابْنَ آدَمَ! اثْنَتَانِ لَمْ تَكُنْ لَكَ وَاحِدةٌ مِنْهُمَا: جَعَلْتُ لَكَ نَصِيباً مِنْ مَالِكَ حِينَ أَخَذْتُ بِكَظَمِكَ، لأُطَهِّرَكَ بِهِ وَأُزَكِّيَكَ. وَصلاةُ عِبَادِى عَلَيْكَ، بَعْدَ انْقِضَاءِ أَجلِكَ)).

 

في الزوائد: في إسناده مقال. لأن صالح بْنِ مُحَمَّد بْنِ يحيى، لَمْ أر لأحد فيه كلاماً، لا بجرح ولاغيره. ومبارك بْنِ حسان، وثقه ابن معين. وقال النسائيّ: ليس بالقويّ. وقال أبو داود: منكر الحديث. وذكره ابن حبان في الثقات، يخطئ ويخالف. وقال الأزديّ:متروك. وباقي رجال الإسناد على شرط الشيخين.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «(Allah Teâlâ buyurdu ki) Ey Âdem oğlu hiç birisi senin olmayan (ve merhametimle sana verdiğim) iki şey var-. Seni (günahlardan) temizlemek ve arındırmak için, gırtlağını tuttuğum (canını alacağım) zaman malından sana bir pay (vasiyyet için) verdim ve ecelinin bitiminden sonra kullarımın senin üzerine (kıldıkları) cenaze namazı.»'

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi aleyhinde söz söylenir. çünkü ravilerinden Salih bin Muhammed bin Yahya hakkında ne tenkid ne de başka şekilde herhangi bir kimsenin sözünü görmedim. Rav! Mübarek bin Hassan'ı İbn-i Main sika saymıştır. Fakat Nesai, onun kuvvetli olmadığını. Ebu Davud da onun hadisinin münker olduğunu söylemişlerdir. İbn-i Hibban da onu sikalar arasında anmış ve: Bazen hataya düşer ve muhalefet eder, demiştir. EI-Ezdi de onun hadisinin terkedildiğini söylemiştir. Senedin kalan ravileri Buhari ile Müslim'in şartları üzerinedir ..

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid türünden olup Darekutni ve Beyhaki tarafından da rivayet edilmiştir. Bu hadisten kasdedilen mana şudur: Hayır amellerinizin çoğalması için öleceğiniz zaman mirasçılarınız razı olmasalar bile malınızın üçte birinde tasarruf etme yetkisine sahipsiniz. Allah size bu yetkiyi ihsan etmiştir. Sadaka ve vasiyyetle hayırlarınızı böylece fazlalaştırmış olabilirsiniz.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi de Zevaid türündendir. Bu hadis kudsi hadislerdendir. Çünkü hadisin ifade tarzı Allah Teala'nın kuluna hitab etmesi şeklindedir. Bu hadisten kasdedilen mana da şudur:

 

Mal, dünya hayatı içindir. Ölüm gelince malın başkalarına kalması ve varislere intikal etmesi tabiidir. Buna rağmen Allah Teala, kuluna ölüm zamanında malının üçte birinde tasarruf yetkisi vermiştir. Bu yetki Allah'ın rahmetinin mahsülüdür ve kulun günahlardan paklanması içindir. Cenaze namazı da böyledir. Cenaze namazı bir ibadet olduğu için sevabı kılanlara aittir. Ölünün bundan yararlanmaması normaldir. Çünkü herkes ancak sa'i ve gayretinin mahsülünü alır. Nitekim Allah Teala Necm süresinin 39. ayetinde; ''ve şüphesiz, insana çalışmasının karşilığından başka bir şey yoktur.'' buyurmuştur. Bununla beraber Allah bir lütuf ve ikram olmak üzere kulunu, üzerinde kılınan cenaze namazından yararlandmr ve mü'minlerin namazda ettikleri dualardan onu istifade ettirir. Sanki onun bir çalışması imiş gibi amellerine ilave eder. Hadiste geçen Kazam gırtlak manasınadır.