SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-VESAYA

<< 2711 >>

DEVAM: 5- MALIN ÜÇTE BİRİYLE VASİYYET ETMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّد. ثنا وَكِيعٌ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُروَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: وَدِدْتُ أَنَّ النَّاسَ غَضُّوا مِنَ الثُّلُثِ إِلَى الرُّبُعِ. لأَنَّ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الثُلُثُ كَبِيرٌ ((أَوْ كَثِيرٌ)))).

 

(Abdullah)  bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Halkın (vasiyyetlerini) mallarının üçte birinden dörtte birine indirmelerini arzularım. Çünkü Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); «Sülüs (yâni malın üçte biri vasiyyet için) büyüktür veya çoktur,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Nevevi bu hadisin şerhinde: Bu hadis vasiyyet edilecek meblağın malın üçte birinden az olmasının müstehablığına delalet eder. eumhurun görüşü de mirasçılar zengin olsun fakir olsun vasiyyetin böyle olmasının müstehablığı istikametindedir. Fakat bizim mezhebimiz (Şafii mezhebi> şudur: Mirasçılar zengin ise malın üçte birini vasiyyet etmek müstehabtır, fakir iseler vasiyyet edilecek meblağın üçte birden eksik olması müstehabtır. Ebu Bekir (r.a.)'ın ve Ali (r.a.)'ın mallarının beşte birini, İbn-i Ömer (r.a.) ile İshak'ın mallarının dörtte birini vasiyyet ettikleri rivayet olunmuştur. Malın altıda bir, onda bir gibi oranlarda vasiyyetinin daha uygun olduğunu söyleyenler de vardır.

 

Ali (r.a.), İbn-i Abbas (r.a.), Aişe (r.anha) ve başkalarından rivayet edildiğine göre mirasçılan olup da malı az olan kimsenin vasiyyet etmesinin müstehab olduğunu söylemişlerdir.

 

Yukarda da belirttiğim gibi Hanefi mezhebinin görüşü bu hadise uygundur.

 

Malın üçte birinin çokluğu ile kasdedilen mana hakkında gerekli bilgi 2708 nölu hadisin izahı böhimünde anlatıldığı için tekrarlamaya gerek kalmadı. Üçte birinin büyüklüğü de benzer manayı ifade eder. Resul-i Ekrem (Aleyhi's-salatü ve 's-selam)'in "Sülüs büyüktür veya. çoktur'' buyruğundaki tereddüd rayiye aittir. Yani ya büyük kelimesi veya çok kelimesi kullanılmıştır.,