SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2725 >>

DEVAM: 4- CEDDE (BABA-ANNE VE ANNE-ANNE) NİN MİRASI BABI

 

حدّثنا عِبْدُ الْرَّحْمِنِ بْنُ عِبْدِ الوَهَّابِ. ثنا سَلْمُ بْنُ قُتَيْبَةَ عَنْ شَرِيْكٍ، عَنْ لَيْثٍ، عَنْ طَاوُسٍ، عَنْ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَرَّثَ جَدَّةٍ سُدُساً.

 

في الزوائد: في إسناده ليث بْنُ سليم، وهو ضعيف مدلس.

 

(Abdullah)  hin Abbâs (r.a.)dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (sahih) neneyi altıda bir hisseye mirasçı kıldı.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde Leys bin Selim vardır. Bu ravi zayıf ve tedlisçidir.

 

 

AÇIKLAMA:     Kabisa (r.a.)'ın hadisini Sünen sahipleri, Malik, Ahmed, İbn-i Hibban ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

Ömer (r.a.) ;a müracaat eden nenenin babaanne olduğu müellifimizin rivayetinde belirtildiği için Ebu Bekir (r.a.)'a müracaat eden nenenin anne anne olduğu anlaşılır. el- Kari de bu görüştedir. Nenelerden birisinin baba tarafından, diğerinin de anne tarafından olduğu diğer rivayetlerden de anlaşılmaktadır. Nesai'nin rivayetine göre Ebu Bekir (r.a.)'a müracaateden nene, baba annedir.

 

Baba anne ile anne anneden hangisinin Ebu Bekir'e ve hangisinin Ömer'e müracaat etmiş olması neticeyi değiştirmez. Hüküm aynidir. Yani sahih nenenin miras hissesi altıda birdir. Sahih nene bir veya birden fazla olsa hüküm aynidir. Örneğin ölünün baba annesi ile anne annesi sağ iseler bunların ikisine verilecek miras hakkı altıda bir oranındaki hissedir. İkisi bu hisseyi eşit olarak kendi aralarında taksim ederler. Şayet bunlardan yalnız bir tanesi bulunursa altıda bir hissenin tamamı kendisine verilir.

 

Ölünün annesi sağ ise anne annesi ve baba annesi için miras hakkı yoktur. Çünkü ölünün annesi bunlarımirasçılık hakkından düşürür, mahrum eder. Şu halde ölünün annesi bütün neneleri mirastan mahrum bırakır. Keza ölünün babası hayatta ise ölünün baba annesi mirastan mahrum kalır. Çünkü baba, kendisinin vasıtasıyla ölüye ulaşan yakınlarını mahrum bırakır.

 

Ölünün annesi yok iken anne annesi ölünün babasıyla beraber mirasçı olur. Yani ölünün babası, ölünün anne annesini mirastan mahrum edemez.

 

Daha geniş bilgi için fıkıh kitabIarına müracaat edilmelidir.

Ömer (r.a.)'ın verdiği hükümle ilgili olarak Tuhfe yazarı: Ömer bu hükmü sahabilerden bir cemaatın huzurunda vermiş ve kim.se karşı çıkmamıştır. Bu itibarla bu hüküm hakkında icma oluşmuştur, der.

 

el-Hafız, et-Telhis'te: Bu hadisin isnadı sahihtir, ravileri de sika zatlardır. Ancaksureten mürseldir. Çünkü Kabisa'nın Ebu Bekir (r.a.)'den hadis işitmesi sabit değildir, olayda hazır bulunması da mümkün değildir. Kabisa'nın doğum tarihinde ihtilaf vardır. Sıhhatlı olan rivayet onun Mekke'nin fethedildiği yılda doğmuş olmasıdır. Bu itibarla onun söz konusu olayda hazır bulunması ihtimali uzaktır, diye bilgi verir.

 

Sahih neneye altıda bir miras hissesinin verildiğine dair başka hadisler de vardır.

Bu hadis, Ebu Bekir (r.a.)'ın iki sahabi tarafından rivayet olunan hadisle amel ettiğine delalet eder. Ömer (r.a.)'ın da iki sahabi tarafından rivayet olunan hadisle amel ettiğine dair sahih rivayetler mevcuttur. Bu durum, bu iki halife'nfn hadis rivayetinde gösterdikleri hassasiyeti göstermektedir. Yoksa tek bir sahabinin rivayetine inanmamaları veya herhangi bir sahabinin haşa gerçek dışı hadis rivayetinde bulunma ihtimalinden dolayı değildir.