SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2734 >>

DEVAM: 7- VELA (KÖLE VEYA CARİYEYİ AZADLAMADAN DOĞAN HAK) SEBEBİYLE (AZADLANAN KİMSEYE) MİRASÇI OLMA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا حُسَيْن بْنُ عَلِيٍّ عَنْ زَائِدةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِبْدِ الْرَّحْمِنِ بْنُ أبِي لَيْلَى، عَنِ الْحَكَمِ، عَنْ عِبْدِ الله بْنِ شَدَّادٍ، عَنْ بِنْتِ حَمْزَةَ ((قَالَ مُحَمَّدُ، يَعْنِي ابْنِ لَيْلَى، وَهِيَ أُخْتُ ابْنِ شَدَّادٍ، لأُمِّهِ)) قَالَتْ: مَاتَ مَوْلاَيَ وَتَرَكَ ابْنَةً. فَقَسَمَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم مَالَهُ بَيْنِي وَبَيْنَ ابْنَتِهِ. فَجَعَلَ لِيَ النِّصْفَ، وَلَهَا النِّصْفَُ.

 

Hamza (r.a.)'ın kızı (ki Muhammed bin Ebî Leylâ'nın dediğine göre; Abdullah bin Şeddâd'ın ana bir kız kardeşidir) (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Benim bir âzadlı kölem vefat etti ve geriye bir kız bıraktı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun malını benim ile kızı arasında taksim etti. Malının yarısını bana, yarısını da onun kızına hükmetti.

 

 

AÇIKLAMA:     Azadlı köle, soyundan mirasçı olarak bir kız bıraktığı için kızın hakkı malın yarısıdır. Soyundan asabe durumunda mirasçısı bulunmadığı için yukarda açıkladığım hükümler gereğince artakalan mal, azadıayana asabe sıfatıyla aittir. Hz. Hamza (r.a.)'ın kızının ismi, Miftahü'I-Hace'de beyan edildiğine göre Selma'dır. Yine orada beyan edildiğine göre Ahmed bu hadisi Katade aracılığıyla Hamza'nın kızı Selma'dan rivayet etmiştir. Bu hadise diğer sünenlerde rastlayamadım. Nesai'de rivayet edilmiş olabilir.

 

HADISTEN ÇIKARILAN HÜKÜM

 

Bir azadlı köle veya cariye öldüğü zaman yalnız bir kızı, bir de kendisini azadIayan kimse varsa, malının yarısı hisse olarak kızına verilir. Geri kalan da efendisine verilir.

Hz. Hamza (r.a.)'ın kızı sahabilerdendir. Ravisi, ana bir kardeşi Abdullah bin Şeddad'dır.