SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2733 >>

DEVAM: 7- VELA (KÖLE VEYA CARİYEYİ AZADLAMADAN DOĞAN HAK) SEBEBİYLE (AZADLANAN KİMSEYE) MİRASÇI OLMA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. وَ عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. قَالاَ: ثنا وَكِيْعٌ. ثنا سُفْيَانُ عَنْ عِبْدِ الْرَّحْمِنِ بْنِ اْلأَصْبَهَانِيِّ، عَنْ مُجَاهِدِ بْنِ وَرْدَانَ، عَنْ عُرْوَةَ بْنِ الزُبَيْرِ، عَنْ عَائِشةَ؛ أَنَّ مَولَىً لِلْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم وَقَعَ مَنْ نَخْلَةٍ. فَمَاتَ, وَتَرَكَ مَالاً وَلَمْ يَتْرِكْ وَلَداً وَلاَ حَمِيمَاً. فَقَالَ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم:

 ((أَعْطُوا مِيْرَاثَهُ رَجُلاً مِنْ أَهْلِ قَرْيَتِهِ)).

 

Âişe (r.a.)''den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bir âzadlı kölesi bir hurma ağacından düşüp vefat etti. Geriye bir mikdar mal bıraktı. Ne çocuğu ne de başkaca yakını vardı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Onun mirasını, köylülerinden bir adam'a veriniz» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi diğer sünen sahipleri de rivayet etmişlerdir. Azadlı köle ve cariye öldüğü zaman soyundan asebesi ve belirli hisse sahipleri yok ise malının efendisine miras olarak kaldığını, babın girişinde beyan etmiştim. Bu hadiste sözü edilen azadlı kölenin soyundan mirasçısı olmadığına göre malının, efendisi olan Resul-i Ekrem (s.a.v.) 'e intikal etmesi gerekli idi. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in onun malını köylülerinden birisine verilmesini emretmesi ile ilgili olarak Kadi iyaz: Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu malı sadaka olarak vermiş olabilir. Yada peyga~ berlerin malları mirasçılarına değil, hazineye intikal ettiği gibi onlar kimsenin malına da mirasçı olmadıkları için böyle emretmiş olabilir. Bu durumda bu nevi mallar hazineye intikal eder. Hazineye intikal eden mallar ise müslümanların yararlarında ve ihtiyaçları yolunda kullamldığL için Resul-i Ekrem CAleyhi's-sa.ıatü ve's-selam) gördüğü yarar icabı bu malın azadlı kölesinin köylülerinden birisine verilmesini uygun görmüştür, der.

 

En-NeyI yazarı da: Bu hadis, bilinen mirasçısı bulunmayan bir . kimsenin miras olarak geriye bıraktığı malının o yerdeki insanlardan birisine verilmesinin caizliğine delalet eder, demiştir.