SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2740 >>

DEVAM: 10- ASABE (İSMİ VERİLEN KİMSELERİN) MİRASÇILlĞI BAB!

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «(Ölenin) malını belirli hisse sahipleri arasında taksim ediniz. Hisselerden artakalanı  (ölüye)  en yakın erkeğe veriniz.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ali (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

Hadiste geçen "Ayanu Beni'l-Ümm" ana ve baba bir kardeşler manasınadır. Bunlara "Benü'ı-Ayau" da denilir. Yine hadiste geçen "Benü'l-Allat" ise yalnız baba bir kardeşler manasınadır.

 

Yukardaki terimler erkek ve kız kardeşlerin hepsi hakkında kullanılır. Bu hadisten kasdedilen mana şudur:

 

Bir kimse öldüğü zaman ana baba bir kardeşleri ve yalnız baba bir kardeşleri varsa, ana baba bir kardeşleri mirasçı olurlar. Fakat yalnız baba bir kardeşleri mirasçı olmazlar. Bu iki grup kardeşler asabe ismi verilen mirasçılardan olmakla beraber birinci grubun, yani ana baba bir kardeşlerin akrabalığı, ikinci grubun, yani yalnız baba bir kardeşlerin akrabalığından daha kuvvetli olduğu için birinci grup ikinci grubu mirasçılık hakkından düşürür.

 

Şayet bir kimsenin ana baba bir kardeşleri yok de. yalnız baba bir kardeşleri varsa bunlar da asabe sayılır ve mirasçı olabilirler.

 

Erkek kardeşler bizatihi asabedir. Beraberlerinde bulunan kız kardeşlerini de asabe durumuna geçirirler.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Buhari , Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir.

Feraiz: Feriza'nın çoğuludur, Kur'au-ı Kerim'de tayin ve takdir edilmiş olan miras hisseleridir. Bu hisseler 1/2, 1/3, 2/3, 1/4, 1/6 ve 1/8 oranındaki paylardır. Kur'an-ı Kerim bu hisselerin hangi mirasçılara ait olduğunu beyan buyurmuştur. Ayrıca bu hususta hadisler de vardır.

 

Bir kimse öldüğü zaman feraiz, yani belirli hisselere sahip mirasçılardan kimseler varsa önce onların hisseleri verilir. Bundan artakalan varsa ölüye en yakın erkek kişilere verilir.

Belirli hisse sahiplerinin hisseleri ödendikten sonra artakalan malın ölüye en yakın er kişiye verilmesine dair cümleden kasdedilen mana şudur; Ölenin yakınlarından asabe sayılan er kişiler arasında ölüye en yakın olan mirasçı olur. Diğerleri olmaz. Şayet yakınlık derecesi eşit olan er kişiler çok iseler hepsi mirasçılıkta ortak olurlar. Mesela ölen kişinin ka,:ısı, annesi, iki oğlu ve iki kardeşi bulunursa, bunlardan 1/8 nisbetinde hisse sahibi olan karısına ve 1/6 nisbetinde hisse sahibi olan annesine hisseleri ödenir. Yani ölünün malı 24 hisse itibar edilerek bunun 1/8'i olan 3 hisse karıya, 1/6'sı olan 4 hisse ölünün annesine verilir. Geriye 17 hisse kalır. Ölünün oğulları ve kardeşleri asabe sayılır. Ölünün oğulları, ölünün kardeşlerine nisbeten ölüye daha yakın sayılır. Çünkü oğulları doğrudan ölüye ulaşır. Fakat kardeşleri ölünün babası aracılığıyla kendisine ulaşır. Şu halde artakalan 17 hisse ölünün oğullarına verilir ve ölünün kardeşleri mirasçılıktan düşmüş sayılırlar.

 

Ölünün asabe sayılan er kişilerin beraberlerinde ayni derecedeki kadın kişiler de varsa Nisa süresindeki miras ayetlerinde belirtildiği gibi kadın kişiler er kişilerle beraber mirasçı olurlar. - Er kişilere iki kadın kişinin hisseleri kadar verilir. Mesela ölünün oğlu ve kızı varsa oğluna iki hisse, kızına da bir hisse verilir. Keza ölen kimsenin ana baba bir erkek kardeşleri ve ana baba bir kız kardeşleri varsa kız kardeşler erkek kardeşlerle beraber mirasçı olurlar ve erkek kardeşlerin her birisine iki kız kardeşin hisseleri kadar verilir.

Ölünün er kişi akrabalarının yakınlık sırası genellikle şöyledir; Ölününoğulları, oğullarının oğulları, ölünün babası, babasının babası, ölünün ana baba bir erkek kardeşleri, bunların oğulları, ölünün baba bir erkek kardeşleri, bunların oğulları, ölünün amcası, amcasının oğulları...

 

Konu hakkında geniş bilgi ve bazı noktalardaki ihtilafları öğrenmek isteyenler fıkıh kitabIarına başvurmalıdır. Biz bu özlü bilgi ile yetinmek durumundayız.