SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2741 >>

11- HİÇ BİR MİRASÇISI BULUNMAYAN (ÖLÜNÜN MALININ KİME VERİLECEĞİNE DAİR GELEN HADIS) BAB!

 

حدّثنا إِسْمَاعِيْلَ بْنُ مُوسَى. ثنا سُفْيَانَ بْنُ عُيَيْنَةَ، ثنا عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ عَوْسَجَةَ، عَنْ ابنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: مَاتَ رَجُلٌ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. وَلَمْ يَدَعْ لَهُ وَارِثاً، إِلاَّ عَبْدَاً، وَهُوَ أَعْتَقَهُ. فَدَفَعَ لَهُ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم مِيْرَاثَهُ إِلَيْهِ.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken bir adam öldü ve geriye hiç bir mirasçı bırakmadı. Fakat âzadlamış olduğu bir köle vardı. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) adamın mirasını o âzadlanmış köleye verdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bu hadisin hasen olduğunu söylemiştir. el- Kar i: Mirasçısız ölen bu adamın malı devlet hazinesine aitti. Bir teberru mahiyetinde olmak üzere azadlı köleye verilmiştir. Nasıl ki Aişe (r.a.)'ın rivayet ettiği (2733 nolu) hadiste mirasçısız ölen bir azadlı kölenin malının, köylülerinden bir (muhtaç) kimseye verilmesi emredilmişti. el-Mazhar'ın beyanına göre Şüreyh ve Tavus demişler ki: AzadIayan kimse, azadlığı köle veya cariyenin malına mirasçı olabildiği gibi, azadIanan köle veya cari ye de azadIayanın malına mirasçı olabilir, diye bilgi vermiştir.

Devlet hazinesi İslami prensiplere göre bozuk bir düzen içinde olursa, mirasçısız ölen kimsenin malı, müslümanların genel yararları yolunda harcanır. Tuhfe yazarı bu görüşü beyan etmiştir.