SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2744 >>

DEVAM: 13- ÇOCUĞUNUN KENDİSİNDEN OLMADIĞINI İDDİA EDENİN BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. ثنا عِبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ عِبْدِ اللهِ. ثنا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلاَلٍ، عَنْ يَحْيَى بْنِ سَعِيْدٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((كُفْرٌ بِامْرِئٍ ادِّعَاءُ نَسَبٍ لاَ يَعْرِفُهُ، أَوْ جَحْدُهُ، وَإِنْ دَقَّ)).

 

في الزوائد: هذا الحديث في بعض النسخ دون بعض. ولم يذكر المزي في الأطراف. وإسناده صحيح. وأظنه من زيادات ابنالقطان.

 

Amr hin Şuayb'ın dedesi (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Kişinin, bilmediği bir nesebi iddia etmesi veya iç yüzü mechul olsa bile bir nesebi reddetmesi bir nankörlüktür.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadis sünenin bazı nüshalarında bulunur, bazısında bulunmaz. El-Müzzi de el-Atraf'ta bu hadisi zikretmemiştir. Bunun senedi sahihtir, Bu hadisin İbnü'l-Kattan'ın ilavelerinden olduğunu sanınm.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Zevaid türündendir. İnsanın soyu, sopu da bir nimettir.

 

Bu nimeti tepmemek gerekir. Bu itibarla bir kimsenin kendisinden olması mümkün bir çocuğun kendisinden olmadığını iddia etmesi caiz değildir. Ancak fıkıh kitabıarında koşulan şartlar tahakkuk ettiği takdirde böyle bir iddiada bulunulur. Aksi halde bu nevi iddialar soy nimetine nankörlük sayılır. Kişinin babasına intisabını reddetmesi ve: Babam sen değilsin, ben falanın oğluyum, ondanım demesi de bir soy nimetini inkardır, caiz değildir.