SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2743 >>

13- ÇOCUĞUNUN KENDİSİNDEN OLMADIĞINI İDDİA EDENİN BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ عَنْ مُوسَى بْنِ عُبَيْدَةَ حَدَّثَنِي يَحْيَى بْنُ حَرْبٍ عَنْ سَعِيدٍ الْمَقْبَريِّ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: لَمَّا نَزَلَتْ آيَةُ اللِّعَانِ، قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((أَيْمَا امْرَأَةٍ أَلْحَقَتْ بِقَوْمٍ مَنْ لَيْسَ مِنْهُمْ، فَلَيْسَتْ مِنَ اللهِ فِي شَيءٍ. وَلَنْ يُدْخُلَهَا جَنَّتَهُ. وَأَيُّمَا رَجُلٍ أَنْكَرَ وَلَدَهُ، وَقَدْ عَرَفَهُ، احْتَجَبَ اللهُ مِنْهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَفَضَحَهُ عَلَى رُؤُسِ الأَشْهَادِ)).

 

في الزوائد: هذا إسناده ضعيف. فيه يحيى بنحرب.وهو مجهول قاله الذهبي في الكاشف.

 

Ebû Hureyre (r.a.)den; Şöyle demiştir: Liân âyeti (Nûr 6 - 9) indiği zaman Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: «Hangi kadın (doğurduğu gayri meşru çocuğun kocasından olduğunu ve meşruluğunu iddia etmek suretiyle) bir aileden olmayan bir kişiyi onlara ilhak eder (katar) se o kadının Allah (ın dini veya rahmeti) ile ilgisi yoktur ve Allah onu cennetine sokmayacaktır. Hangi erkek de çocuğunu tanıdığı (yâni kendisinden olduğunu bildiği) halde inkâr eder (yâni kendisinden olmadığını iddia eder) ise Allah kıyamet günü onu (rahmetinden veya cemâlini görmekten) mahrum edecek ve şâhidler (yâni mahşerdekiler')in huzurunda rezîl edecektir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedi zayıftır. Çünkü sened de Yahya bin Harb bulunur. Zehebi, el-Kaşif'te bu ravinin mechul Olduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid sahibi bu hadisi Zevaid türünden saymış ise de Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve İbn-i Hibban da bunu rivayet etmişlerdir. El-Münziri de bu hadisin Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edildiğini beyan etmiştir. Ebu Davud'un senedi değişiktir ve o senedde Yahya bin Harb yoktur. Camiü's-Sağir sahibi bu hadisin senedinin sahih oldUğunu söylemiştir.

 

Hadiste işaret edilen Lian ayeti, N u r suresinin 6 ila 9. ayetleridir. Bu ayetlerle ilgili bilgi sünenimizin Lian babında rivayet olunan 2066 - 2071 nolu hadisler bölümünde geçmiştir. Burada tekrarlamaya gerek görmüyorum. Şu kadarını söylemekle yetineceğim:

Bir erkek karısını zina ile ith am edip bunu dört şahidle isbatlayamadığı ve karısı da bu iddiayı red ettiği zaman şer'i hakim huzurunda bu eşler ıanetleşirler. İşte bu lanetleşme yeminine lian işlemi denilir.

 

Bir kadın evli iken zinadan olma çocuğunun kocasından ve meşru olduğunu iddia etmekle bu yabancı çocuğu, kocasının ailesine katmış olur. Kadının bu iddiada bulunmakla büyük bir azaba müstahak olduğu belirtilmektedir. Böyle bir kadının Allah'ın rahmetinden ve dininden muteber bir hisse almaya müstahak olmadığı ve Cennete girmeye hak kazanmadığı ifade edilmek istenmiştir. Bu hadisteki cümlelerin benzerleri daha önce de geçmişti. Oralarda defalarca gerekli yorum yapılmıştı. Hülasa l;m cümleler tehdid mahiyetindedir. Korkutmak anlamını ifade eder. Bu suçu işleyen kadın, kafir ise, bilindiği gibi din ve İlahi rahmetle ilgisi olmadığı gibi cennete girmesi de ebedi olarak yasaktır. Devamlı olarak cehennemde kalacaktır. Fakat müslüma~ ise, işlediği suçun cezasını çektikten sonra cennete girecektir. Demek ki, bu kadın cennete ilk girenlerle beraber girme hakkına sahip değildir ve dinden, rahmetten muteber ve önemli bir hisse almaya da liyakatlı değildir. Ama Allah Teala dilerse onu mağfiret eder ve hak sahiplerini kendi hazinesinden memnun eder.

 

Erkek de kendisinden olduğunu bildiği çocuğunun kendisinden olmadığını iddia etmek suretiyle büyük bir günah işlemiş olur. Bu suçu işleyen erkekle ilgili hadisteki cümleler de ayni şekilde tehdid mahiyetindedir. Yukardaki yoruma benzer bir biçimde yorumlanır.