SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2748 >>

DEVAM: 15- VELA'NIN SATILMASININ VE HİBE EDİLMESİNİN YASAKLANMASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عِبْدِ الْمَلِكِ بْنِ أَبِي الشَّوَارِبِ. ثنا يَحْيَى بْنُ سَليْمٍ الطَّائِفِيُّ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنْ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ عَنْ بَيْعِ الوِلاَءِ وَعَنْ هِبَتِهِ.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan: Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) velâ'nın satılmasını ve hibe edilmesini yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin iki senedIe rivayet ettiği bu hadis Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Vela'nın Türkçe karşılığını tercemede ve babın ,başlığında parantez içi ifade ile açıkladım. Bilindiği gibi azadIanan köle ve cariye öldükleri zaman soy ve sıhri akrabalarından mirasçıları bulundukları zaman mirasçı olurlar. O köleyi veya cariyeyi azadIayan kimse veya onun mirasçıları bu köle ve cariyenin malına mirasçı olamazlar. Fakat azadIanmış köle ve cariye öldükleri zaman hiç mirasçıları yok ise onları azadIayan kişi mirasçı olur. AzadIayan erkek veya kadın ölmüş ise, onun asabe ismi verilen erkek akrabaları onlara mirasçı olur. İşte azadIayan kişinin, o ölmüş ise asabe sayılan erkek akrabalarının azadIanmış kişiye mirasçı olma hakkına "Vela" ve "Mevlalık" ismi verilir. Hadis, bu hakkın satış veya hibe yoluyla başkasına devredilemeyeceği hükmünü beyan eder.

 

Hattabi: İbnü'l-Arabi'nin Muhammed bin Ziyad'dan naklen beyanına göre Arablar vela hakkını parayla satarlardı. Bu durum onlar arasında yaygın idi. Sonra Reslıl-i Ekrem (Aleyhi's-salatü ve 's-selam) bu işi yasakladı, diye bilgi verdikten sonra Hat tab i: Bu hüküm hakkında alimler icma etmiş gibidir, der .