SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2757 >>

DEVAM: 2- ALLAH (AZZE VE CELLE) YOLUNDA SABAHLEYİN VEYA AKŞAMLEYİN (CİHAD İÇİN) YÜRÜYÜŞ YAPMA (FAZiLETİNİN BEYANI) BABI

 

حَدَّثنا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ الْجَهْضَمِيُّ وَمُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى، قَالاَ: ثنا عَبْدُ الْوَهَّابِ الثَّقَفِيُّ. ثنا حُمَيْدُ عَنْ أَنَسِ بْنُ مَالِكٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ: (( غَدَوَةٌ أَوْرَحَةً فِى سَبِيلِ اللهِ خَيرٌ مِنَ الدُّنيْا وَمَا فِيهاَ))

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine güre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Sabahleyin veya akşamleyin herhangi bir vakitte Allah yolunda (cihâd için) bir kere yürüyüş, şüphesiz dünyadan ve dünyadaki şeylerin hepsinden hayırlıdır.»

 

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim ve Tirmizi Sehl (r.a.)'ın hadisini

 

bunlar ile Nesai ve Enes (r.a.)'nınkini yine bunlar ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Hamste geçen "Gadve" ve "Ravha" kelimelerinin anlamlanyla ilgili olarak El-Hafız, el-Fetih'te: "Gadve, Guduv"dan alınmadır. Guduv, gündüzün başlangıcından ortasına kadar olan sürenin herhangi bir zamanında çıkmaktır. Ravha da Ravah'tan alınmadır. Ravah, gündüzün ortasından gün batıncaya kadar olan sürenin herhangi bir zamanında çıkmaktır, der. Bu çıkışlar Allah yolunda savaşmak amacıyla olduğu için yürüyüş sözcüğü ile terceme ettim. Çünkü bilindiği gibi askeri harekat için çevremizde, yürüyüş kelimesi kullanılmaktadır.

 

Böyle bir yürüyüşün dünyadan ve dünyadaki bütün şeylerden ha~ yırlı olması ile kasdedilen mana ile ilgili olarak da El-Hafız, İbn-i Dakiki'l-İyd 'den naklen şu bilgiyi verir:

Bilindiği gibi bütün dünya ve içindekiler, cennetteki nimetlerin bir zerresine bile denk değildir. Fakat cennet nimetleri dünyada görülemiyor. Dünya nimetleri ise görülüyor. Görülemeyen cennet nimetleri ile görülebilen dünya nimetleri arasında bir mukayese yapıldığı takdirde cennet nimetlerinin değeri daha iyi anlaşılır. İşte bu nedenle hadiste bu mukayese yapılmıştır. Kasdedilen mana şöyle olur: Allah yolunda savaşmak için gündüzün herhangi bir zamanında yapılan bir yürüyüş karşılığında verilecek cennet nimeti, dünyadan ve dünyadaki bütün nimetlerden üstündür.

 

Hadisteki cümle ile şu mana da kasdedilmiş ol~bilir: Anılan bir yürüyüş ile elde edilen sevab, bütün dünyayı, içindeki bütün varlıklarla beraber Allah yolunda harcamakdan kazanılacak sevabtan daha fazladır.

 

el-Hafız, daha sonra ikinci yorumu teyid eden mürsel bir hadisi nakleder.