SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2758 >>

3- BİR GAZİYİ (SAVAŞA GİDECEK MÜSLÜMANI) TECHİZATLANDIRANIN (SEVABININ BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بِكْرِ بْنُ أَبي شَيْبَةَ. ثنا يُونُسُ بْنُ مُحَمَّدٍ. ثنا لَيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ يَزيدَ ابْنِ عَبْدِ اللهِ بْنُ سُرَاقَةَ، عَنْ عُمَرَ ابْنِ الْخَطَّابِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ جَهَّزَ غَازِياً في سَبِيل اللهِ حَتَّى يَسْتَقِلَّ كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرهِ، حَتَّى يَمُوتَ أَو يَرْجِعَ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، إن كَانَ عثمان بْنُ عَبْدِ اللهِ سمع من عمر بْنُ الخطاب رضي اللهِ عنه. فقد قَالَ في التهذيب: إن روايته عنه مرسلة.

 ((حتى يستقل )) أي يقدر عَلَى الغزو ولا يبق محتاجاً إلى شيء من آلاته وأسبابه.

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: «Kim Allah yolunda savaşan bir gaziyi mükemmel bir biçimde teçhizatlandırırsa, o gâzî ölünceye veya (savaştan) dönünceye kadar (kazandığı) sevabın bir misli onu techizatlandıran kimseye olur.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Eğer Osman bin AbdiIlah, Ömer bin elHattab (r.a.) den hadis işitmiş ise sened sahihtir. Çünkü el-Tehzib'te müellif, bunun Ömer'den olan rivayetinin mürselolduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA:     2759’da