SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2759 >>

DEVAM: 3- BİR GAZİYİ (SAVAŞA GİDECEK MÜSLÜMANI) TECHİZATLANDIRANIN (SEVABININ BEYANI) BABI

 

حدّثنا عَبْدِ اللهِ بْنُ سَعِيدٍ. ثنا عَبْدَةُ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ عَبْدِ المَلِكِ بْنِ أَبي سُلَيْمَانَ، عَنْ عَطَاءٍ، عَنْ زَيْدِ بْنِ خَالِدٍ الْجُهْنِيِّ: قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَنْ جَهَّزَ غَازِياً في سَبِيل اللهِ حَتَّى يَسْتَقِلَّ كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرهِ، مِنْ غَيْرِ أَنْ يُنْقُضَ أَجْرِ الْغَازِي شَيْئَاً)).

 ((4)) با ب فضل النفقة في سبيل اللهِ تعالى

 

Zeyd bin Hâlid el-Cühenî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim, Allah yolunda savaşan bir gaziyi teczihatlandırırsa, o gazinin sevabından hiç bir şey eksiltmeksizin sevabının bir misli o kimseye olur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid türünden olan Ömer (r.a.)'ın hadisini İbn-i Hibban da rivayet etmiştir. Zeyd (r.a.)'ın hadisinin birer benzerini, Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Gazinin techizatlandırılması, onun binek hayvanmı ve savaş için gerekli araç ve gereçleri ile diğer ihtiyaçlarını temin etmek, demektir.

 

Birinci hadiste geçen istiklal masdarından alınma fiilin manası gazinin savaş araç ve gereçlerinden hiç bir şeye muhtaç olmayacak biçimde savaşabilir duruma gelmesidir.

 

Her iki hadis de bir gaziyi savaşa hazırlamanın sevabının yüceliğine delalet eder. Asr-ı Saadette müslümanlardan fakir olanlar, Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve zengin olan sahabiler tarafından techizatlandırılırdı. Techizatlandırılamayanlar savaşa katılamıyorlardı. Bu gibi sahabiler bazen Medine-i Münevvere'de kalıp savaşa giden müslümanların işlerine ve hizmetlerine bakarlardı.