SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2763 >>

DEVAM: 5- CİHADI BIRAKMA HAKKINDAKİ TEHDİD BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثتا الْوَليْدُ. ثنا أَبو رَافِعٍ ((هُوِ إِسْمَاعِيلُ بْنُ رَافِعٍ)) عَنْ سُمَيٍّ، مَوْلَى أَبي بَكْرٍ، عَنْ أَبي صَالِحٍ، عَنْ أَبي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم :  ((مَنْ لَقَيِ اللهِ وَلَيْسَ لَهُ أَثَرٌ في سَبِيلِ اللهِ، لَقِيِ اللهِ وفيهِ ثُلْمَةٌ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Allah yolunda bir eseri bulunmadığı halde Allah'a kavuşursa, o kimse bir eksiği olduğu halde Allah'ın huzuruna çıkar.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Ümame (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini ise Tirmizi ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

Birinci hadiste geçen "Karia" beklenmedik bela, afet ve musibet manasına gelir. Bu hadise göre, savaşa gitmek, savaşa gideni techiz etmek ve savaşa giden bir müslümanın geride bıraktığı çoluk çocuğuna namusluca bakıp işlerini görmek, diye sayılan üç şeyden hiç birisini yapmayan bir kimse, hayatta iken büyük ve ani bir belaya uğrar. Sindi bu hadisin izahı bölümünde: İbnü'l-Mübarek'ten rivayet edildiği gibi bu durumun Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in dönemine mahsus olduğu umulur, demiştir.

 

İkinci hadiste geçen "Eser"den maksad, alamettir. Sülme de noksanlık ve eksiklik demektir. El-Kari, el-Mirkat'ta: Hadisteki eser'den maksad alamettir. Yani yaralanma, yürüyüş nedeniyle tozlanma, bedenin yorulması, mali yardımda bulunma, savaş araç ve gereçlerini temin etme, savaşa hazırlanma gibi savaş alametlerinden hiç biri olmaksızın ölen kimse, şehidlik ve cihad etme mutluluğuna eren kimselere nazaran eksikliği bulunduğu halde Kıyamet günü gelir. Bu hadisin, cihada gitmesi farz olan kimseler hakkında olması muhtemeldir. Yani savaşa gitmesi farz olan bir kimse bunun hazırlığına girişmeyip görevini ihmal eder ve bu durumda ölürse kıyamet günü eksikli olarak Allah'ın huzuruna çıkar, demiştir.

 

Tıybi de: Bu hadis düşmanla savaşmayı, nefisle ve şeytanla mücadeleyi kapsar. Cihad eseri de buna göre değişik olur, demiştir.