SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2491 >>

DEVAM: 24- BİR TAŞINMAZ MALI SATIP DA BEDELİNİ O MALIN MİSLİNE (YANİ BİR TAŞINMAZ MALA) KOYMAYAN (YANİ SATIN ALINMASINDA KULLANMAYAN) KİMSE (NİN DURUMUNUN BEYANI) BABI

 

حدثنا هشامُ بْنُ عَمَّارٍ وَعَمْرُو بْنُ رَافِع، قَالا:ثنا مَرْوانُ بْنُ مُعَاويَةَ. ثنا أَبُو مَالِكٍ النَّخَعِيُّ، عَنْ يُوسُفِ بْنِ مَيمُونٍ، عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ بْنِ حُذَيفَةَ، عَنْ أَبيهِ حُذَيْفَةَ بْنِ اليَمَانِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((مَنْ بَاعَ دَاراً وَلَمْ يَجْعَلْ ثَمَنَهَا فِي مِثْلِهَا، لَمْ يُبَارَكْ لَهُ فِيهَا)).

 

في الزوائد : في إسناده يوسف بي ميمون. ضعفه أحمد وغيره.

 

Huzeyfe bin el-Yemân (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim bir ev satıp da bedelini onun misline koymaz (yatırmaz) ise ev (in bedeli) o kimse için mübarek olmaz.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Yusuf bin Meymun'u Ahmed ve başkası zayıf saymışlardır

 

AÇIKLAMA:     Bu iki hadis Zevaid türündendir. Ed-Dümeyrİ'nin beyanına göre Beyhaki de Huzeyfe (r.a.)'in hadisini rivayet etmiştir.

 

Birinci hadiste geçen "Kamin" layık ve müstahak manasınadır.

 

Kaman da okunabilir. Bu kelime ise mastardır, liyakat ve müstahak olmak manasınadır. Böyle okuyan olmuş olmakla beraber birinci okunuş daha uygundur.

 

Hadislerden kasdedilen mana şudur; Bir kimse bir taşınmaz mal satarsa parasını yine bir taşınmaz mala vermelidir. Bir adam kendi evini satıp da bunun parasını bir eve yatırmazsa o kimse paranın kendisi için bereketli olmamaya müstahak olur. el-Hafni, Camiü's-Sağir haşiyesinde: Yani bir adam kendi meskenini satıp da onun yerine başka bir mesken almazsa parası bereketli olmaz. Ama adam zaruret karşısında evini satar da bunun bedeli ile çoluk çocuğunun nafakasını sağlamaya çalışırsa bunda bir beis olmaz, demiştir.

 

Miftahü'l-Hace yazarı da: Yani taşınmaz malı satıp bununla taşınır mal almak iyi bir şey değildir. Çünkü taşınmaz malın geliri ve yararı iyidir. Tehlikesi ise azdır. Çünkü çalınamaz, gaspedilemez ve kaçırılamaz. Bu nedenle satılmaması uygundur. Satıldığı takdirde yine bir taşınmaz mal alınmalıdır, der.