SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2518 >>

3- MÜKATEB KÖLE BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بءنُ أَبِي شَيْتَةَ وَ عَبْد اللهِ بْنُ سَعِيدٍ، قَالا: ثنا أَبُو خَالِدٍ الأْمَرُ، عَنِ ابٍنِ عَجْلاَنَ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي سَعِيدٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((ثَلاثَةٌ كُلُّهُمْ، حَقٌّ عَلَة اللهِ عَوْنُهُ: الغَازِي فِي سَبِيلِ اللهِ. وَالمُكَاتَبُ الَّذِي يُرِيدُ الأَدَاءَ. وَالنَّاكِحُ الَّذِي يُرِيدُ التَّعَفُّفَ)).

 

Ebü Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir; «Üç kişi vardır ki Allah Teâlâ'nın bunların hepsine yardım va'di vardır» Allah yolunda savaşan gazi, (âzadlanması için vermesi gereken parayı - malı) ödemek isteyen mükâteb köle ve nefsini harama girmekten menetmek isteğiyle evlenen adam.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Nesai, Ahmed, İbn-i Hibban ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

Hadiste anılan üç zümreye Allah Teala'nın yardım etmesinin Allah üzerine hak olmasının manası, bu yardımın sabit olmasıdır. Ya da Allah'ın kendi ihsan ve keremiyle bunlara yardım etmeyi kendi zatına vacib kılmasıdır. Yani va'd buyurmuş olmakla va'dini gerçekleştirmesidir. Yoksa Allah Teala hiç bir şeyi yapmak zorunda ve mecburiyetinde değildir. Her şeyi dileğiyle yapar. İrade ve dileği olmaksızın hiç bir şeyin vuku bulması ve yaratması söz konusu değildir. Hadis bu üç zümreye Allah'ın yardımcı olduğunu müjdeler.