SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2520 >>

DEVAM: 3- MÜKATEB KÖLE BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا سُفْيَانُ بْنُ عثيَيْنَةَ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ نَبْهَانَ، مَوْلَى أُمَّ سَلَمَةَ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ؛ أضنَّهَا أَخْبَرَتْ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم أَنَّهُ قَالَ:إِذَا كَانَ لإِحْدَاكُنَّ مُكَاتَبٌ، وَكَانَ عِنْدَهُ مَا يُؤَدِّي، فَلتَحْتَجِبْ مِنْهُ)).

 

قَالَ السنديّ: ذكر البيهقيّ عَنْ الشافعيّ ما يدل على أن الحديث لا يخلو من ضعف، لأن راويه نبهان.

 

Ümmü Seleme (r.anha'dan rivayet edildiğine göre; Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Siz (kadınlar) dan birisinin mükâteb bir kölesi olup kölenin ödeyeceği meblâğı (para - malı) olduğu zaman artık kölenin sahibesi (kadın) ondan saklansın (Yâni köle onun odasına girmesin.)»

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Beyhaki'nın Şafii'den naklen beyan ettiğine göre bu hadisin ravisi Nebhan olduğu için senedde biraz zayıflık vardır.

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmiştir. Tirmizi hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

AÇIKLAMA:     Ümmü Seleme (r.anha) Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in muhterem zevcelerindendir. Nebhan (r.a.) da bu hatunun ınükateb kölesi idi. Bu hadisten çıkarılan hüküm şudur: Bir kadın kendi kölesi ile Kitabet akdi yapar. Yani ona: Sen şu kadar para veya bu kadar mal kazanıp bana verdiğin zaman azadlısın, der. İşte kadın ile kölesi arasında böylece akid yapıldıktan sonra köle, ödemesi gerekli meblağı temin edince henüz kadına teslim etmemiş olsa bile azadlanmasının gerçekleşmesi yaklaşmış olduğu için artık köle eskisi gibi kadının odasına giremez. Kadına bakamaz. Tamamen yabancı bir erkek gibidir.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı bu hadisin izahı bölümünde es-Sübül'den naklen şu bilgiyi verİr.

Bu hadis şu iki mesele için delildir:

 

1. Mükateb köle ödemesi gerekli şeyi temin edince hür adamlar gibi olur ve sahibi kadın ise henüz ödeme tamamlanmamış olsa bile artık o köleye karşı örtünür. Kölenin ona bakması haramdır. Bu hadis Amr bin Şuayb'ın (2519 nolu) hadisine muhaliftir. (Çünkü yukarda görüldüğü gibi o hadise göre köle ödemeyi tamamlamadıkça kölelik hali devam eder) Şafii bu iki hadis arasında zahiren görülen çelişkiyi şöylece kaldırmıştır: Bu hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in zevcelerine mahsustur. Bu zevceler, köleleri ile Kitabet akdini yapıp köleleri; ödeyecekleri meblağı temin ettikten sonra henüz bu meblağı teslim etmemiş olsalar bile artık bu analarımızın odalarına giremezler ve onlara bakamazlar.

(Es-Sübül yazarı hadisler arasında görülen çelişkinin başka şekil yorumlarla da kaldırıldığını heyan etmiş ise de o yorumları buraya geçirmeye gerek görmüyorum. Arzu edenler Avnü'I-Mabüd'a bakabilirler.)

 

2. Köle, sahibesi olan kadınla kiUtbet akdini yapmadıkça ona bakabilir. Yani namahrem sayılmaz. Fakat E b li Hanife' ye göre köle amlan akdi yapmamış iken de sahibesi olan kadına bakamaz. Tamamen yabancı erkek hükmündedir. Nitekim azadIamnca köle ayni kadınla evlenebilir."