SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2790 >>

DEVAM: 14- ALLAH YOLUNDA SAVAŞ İÇİN AT BAĞLAYIP HAZIRLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ. ثنا وَكيْعٌ عَنْ سُفْيَان عَنْ سَلْمِ بْنُ عِبْدِ الْرَّحْمِنِ النَّخَعيِّ، عَنْ أَبي زُرْعَةَ بْنِ عَمْرِو بْنِ جَرِيرٍ، عَنْ أَبي هُريْرَة؛ قَالَ: كَانَ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم يَكْرَهُ الشَّكَالَ مِنَ الخَيْلِ.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem). atın şikâl (yâni ayağındaki çapraz seki) den hoşlanmazdı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim ve sünen sahiplerinin hepsi rivayet etmişlerdir. Müslim ile Ebu Davud' un rivayetlerinde şikarın tefsiri tercemede parantez içine aldığım şekilde geçmektedir. Yani atın sağ ön ile sol arka ayaklarında veya sol ön ile sağ arka ayaklarında bulunan beyazlığa Şikal denilir.

 

Avnü'l-Mabiid yazarı el-Kari: Hadiste geçen Şikal tefsirinin Peygamber (Aİeyhi's-salatü ve's-selam)'in sözünden olmayıp raviye ait olması açık olan ihtimaldır. Çünkü bu açıklama Peygamber (s.a.v.)'in sözünden olmuş olsaydı Şikal kelimesinin manasını beyan eden bir nass olurdu ve artık bu kelimenin tefsiri hususunda ihtilaf olmazdı, demiştir, der.

Hattabi de: Şikal bazı rivayetlerde böyle açıklanmıştır. Bu kelime, atın bir ön ayağı ile bir arka ayağının taheilli, yani diz kapağından aşağı kısmında beyazlık bulunması ve diğer arka ayağın mutlak olması şeklinde de yorumlanmıştır, der.

 

Nevevi şikal kelimesinin tefsiri hususunda gelen başka kavilleride nakletmiştir. Oraya bakılabilir.

Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in atın şikalından hoşlanmaması sebebi hakkında bazı görüşler beyan edilmiş ise de en uygun olanı bunu O'nun bilgi ve takdirine bırakmaktır. Bazıları şöyle derler: Belki Resül-i Ekrem (s.a.v.) bu nevi atları denemiş ve verimli olmadıklarını görmüş olduğu için hoşlanmainıştır.