SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2797 >>

DEVAM: 15- ALLAH SÜBHANEHU VE TEALA YOLUNDA SAVAŞMA (NIN FAZİLETİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا حَرْمَلَة بْنُ يَحْيَى وَأَحْمَدُ بْنُ عِيسى الْمِصْرِيَّانِ، قَالاَ: ثنا عِبْدِ الله بْنُ وَهْبٍ. حَدَّثَنِي أَبُو شُرَيْحٍ بْنُ عِبْدِ الْرَّحْمِنِ بْنُ شُرَيْحٍ، أَنَّ سَهْلَ بْنَ أَبِي أُمَامَةَ بْنِ سَهْلِ بْنِ حُنَيْفٍ حَدَّثَه عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((مَنْ سَأَلَ الله الشَّهَادَةَ بِصِدقٍ مِنْ قَلْبِهِ، بَلَّغَهُ اللهُ مَنَازِلَ الشُّهدَاءِ، وِإِنْ مَاتَ عَلَى فِرَاشِهِ)).

 

Sehl bin Huneyf (bin vâhib) (r.a.)'den rivâyet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurmuştur: «Kim şehîd olarak ölmeyi Allah'tan içtenlikle dilerse, yatağı üzerinde bile ölse Allah onu şehîdlerin makamlarına ulaştırır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu fiadisi Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Hadis, şehid olmayı samimiyetle dileyen bir müslümanın şehid olmayıp başka bir şekilde ölmesi halinde de şehidlik mertebesine eriştiğine delalet eder. Yani böyle bir kimse şehidler hükmündedir ve onlar gibi sevab kazanmış olur. El-Münavi: Çünkü şehid de bu kimse de hayra niyyetlenmiş ve gücü dahilindeki işi yapmıştır. Bu nedenle sevabın aslında eşittirler, demiştir.