SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2796 >>

DEVAM: 15- ALLAH SÜBHANEHU VE TEALA YOLUNDA SAVAŞMA (NIN FAZİLETİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عِبْدُ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. ثنا يَعْلَى بْنُ عُبَيْدٍ. حَدَّثَنِي إِسِمَاعِيلُ بْنُ أَبِي خَالِدٍ: سَمِعْتُ عِبْدُ اللهِ بْنَ أَبِي أَوْفَى يَقُولُ: دَعَا رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم عَلَى الأَحْزَابِ فَقَالَ:  ((اللَّهُمَ مُنْزِلَ الْكِتَابِ، سَرِيْعَ الْحِسَابِ، اهْزِمِ الأَحْزَابَ. اللَّهُمَ اهْزْمِهُمْ وَزَلْزِلْهُمْ)).

 

Abdullah bin Ebî Evfâ (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Hendek savaşı günü) Ahzâb (yâni düşmanlar) aleyhine dua ederek şöyle buyurdu: «Ey Kur'an'ı gönderen, düşmanlarla hesabı hızlı olan Allah! (Medine önünde toplanan) Ahzâbı  sen dağıt. Allahım! Onların topluluklarını sen hezimete uğrat ve irâdelerini sen sars (ki yerlerinde tutunamasmlar).»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Ahzab: Hizb'in çoğuludur. Bu savaşa Mekke müşrikleri, Gatfan müşrikleri, yahudiler ve onların yandaşı durumundaki kafir. kabileler müslümanlarla savaşmak üzere toplandıkları için bu savaşa Ahziib ismi verilmiştir. Bu savaşa Hendek savaşı da denilir. Çünkü bu savaştan önce Selman-i Farisi (r.a.)'ın işareti ve tavsiyesi üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in emri ile Medine -i M ü n e v ver e şehri etrafında hendek kazıldı ki şehrin savunması kolaylaşsın. Bu savaşın vuku bulduğu tarih hususunda ihtilM vardır. Buhari'nin tercih ettiği kavle göre savaş hicretin 4. yılı Şevval ayında vuku bulmuştur. Bir kavle göre hicretin 5. yılı vukü bulmuştur. Bu savaşta müslüman ordusu 3 bin kişilikti. Düşman kuvveti ise 12 bin kişilikti. Müslümanlar bu savaşta Medine-i Münevver e şehrinin dışına çıkmayıp şehri savunma taktiğini kullanmayı tercih ettiler. Müşrik kuvvetleri şehri muhasara ettiler. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bu duası kabulolundu ve şarktan kopan bir fırtına bir gecede düşman kuvvetlerini alt üst etti. Gönüllerine bir ümitsizlik yerleşti ve paniğe kapılarak bir başıboşluk içinde Mekke yolunu tuttular. Böylece düşman ordusu bir hezimet ve hüsran içinde dağılıp gitti.