SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2799 >>

DEVAM: 16- ALLAH YOLUNDA (SAVAŞIP) ŞEHİD OLMANIN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا هَشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا إِسْمَاعِيْلُ بْنُ عَيَّاشٍ. حَدَّثَنِي بُحَيْرٌ بْنُ سَعِيْدٍ. عَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ، عَنْ المِقْدَامِ بْنِ مَعْدِ بْنِ يَكْرِبَ، عَنْ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم قَالَ:  (( للشَّهيْدِ عِنْدَ اللهِ سِتُ خِصَالٍ: يَغْفِرُ لَهُ فِي أَوَلُ دُفْعَةٍ مِنْ دَمِهِ. وَيُرَى مَقْعَدَهُ مِنَ اْلجَنَّةِ. وَيُجَار مِنْ عَذابِ القِبْرِ. وِيِأْمَنْ مِنْ الفَزَعِ الأَكِبِرِ. وَيُحَلَّى حُلَّةَ الإِيْمَانِ. وِيُزَوْجُ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ. وِيَشْفَّعُ في سَبْعِيْنَ إِنْسَاناَ مِنْ أَقَارِبِهِ)).

 

El-Mıkdâm bin Madîkerib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurmuştur: «Allah katında, şehîd için altı haslet vardır: Dökülen ilk kanı ile beraber günahları bağışlanır, cennetteki mevkii kendisine gösterilir, kabir azabından korunur, en büyük korkudan emin olur, îman hüllesi (elbisesi) kendisine giydirilir, Huru'l-îyn ile evlendirilir ve akrabalarından yetmiş (müslüman) insan hakkında şefaat etmesi kabul olunur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Bu hadiste geçen "Zı'r" süt anne mfmasınadır. Fasil, deve yavrusu demektir. Berah da bitkisiz geniş arazi manasınadır. Bu hadis, Allah yolunda şehid olan kimsenin Allah katındaki üstün değerini ve can vermekle cennet nimetlerine kavuştuğunu bildirir.

 

Mikdam (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Bu hadis de Allah yolunda şehid olan kimsenin Allah katındaki altı meziyyetini bildirir. Yani bu meziyyetlerin tümü ancak şehid için vardır, başkası için bunların hepsi yoktur.

 

Bu hadis te geçen "Düf'a" döküntü, akıntı manasınadır. Bu kelime "Def'a" şeklinde de okunabilir. Yani bir defa demektir. Burada kasdedilen mana şehidin dökülen ilk kan damlasıyla günahlarının bağışlanmasıdır ..

 

El-Kari: Şehidin günahlarının bağışlanmasıyla cennetteki makamının kendisine gösterilmesi birleştirilerek tek haslet sayılmalıdır ki hasletlerin sayısı altıyı geçmesin ve şehidin kabir azabından korunması hasleti, bir önceki hasletin tekrarlanması mahiyetinde olmasın, demiştir.

 

En büyük korku diye terceme ettiğim "Feza-i ekber" hakkında da el-Kari: bu ifadede; ....= ''En büyük korku onları üzmeyecektir ... '' (Enbiya 103)  ayetine işaret vardır. Feza-i Ekber'in açıklanması hakkında değişik rivayetler vardır: Bir kavle göre bundan maksad, cehennem azabıdır. Diğer bir kavle göre ateşe arz edilmektedir. Bir başka kavle göre cehennemlik olanların cehenneme girmelerinden kurtuluş olmadığına kesinlikle inandıkları zamana denilir. Bununla, Sur'un son üflenmesi kasdedilmiştir diyenler de vardır, der ve bu arada başka rivayetleri de nakleder.

 

Şehide ikram edilen hasletlerden birisi de Hurü'l-İyn denilen cennet kızlarıyla evlendirilmesidir. Tirmizi'nin rivayetinde şehide Hurü'l-İyn'den 72 kız ihsan edileceği bildirilmiştir.

 

Hur: Havra'nın çoğuludur. Havra, gözünün beyaz kısmı bembeyaz ve siyah kısmı da simsiyah olan kızdır. İyn de Ayna'nın çoğuludur. Ayna, geniş gözlü kız manasınadır ..