SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2803 >>

17- (SEVAB BAKIMINDAN) ŞEHİDLİK (HÜKMÜNDE) OLMASI UMULAN (ÖLÜM ÇEŞİTLERİ) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَة. ثنا وَكِيعٌ عَنْ أبِي الْعُمَيْسِ عَنْ عِبْدِ اللهِ بْنِ عِبْدِ اللهِ بْنِ جَابِرِ بْنِ عَتِيكٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّهُ مَرِضَ فَأَتَأهُ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم يَعُودُهُ. فَقَالَ قَائِلْ مِنْ أَهلِهِ: إِنْ كُنَّا لِنَرْجُو أَنْ تَكُونَ وَفَاتُهُ قَتْلَ شَهَادَةٍ فِي سِبِيلِ اللهِ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ شُهَدَاءَ أُمَّتي إِذاً لَقَلِيلٌ. الْقَتْلُ فِي سَبِيلِ اللهِ شَهَادَةٌ. وَالْمَطْعُونُ شَهَادَةٌ. وَالْمَرْأَة تَمُوْتُ بِجُمعٍ شَهَادَةٌ ((يَعْنِي الْحَامِلَ)) وِالْغَرِقُ وَالْحَرِقُ وَالمَجْنُوبُ ((يَعْنِي ذَاتَ الْجَنْبِ)) شَهَادَةٌ)))).

 

Câbir bin Atik- (bin Kays) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi (bir ara) hastalandı. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de kendisini hastalığı dolayısıyla ziyaret etti. Bu esnada kendisinin aile ferdlerinden biri: Biz onun vefatının Allah yolunda şehid edilmek suretiyle olmasını cidden umuyorduk, dedi. Bu söz üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«O zaman (yâni sandığınız gibi şehidlik ancak cihadda öldürülmekten ibaret olunca) ümmetimin şehidîeri şüphesiz azdır. Allah yolunda öldürülmek şehîdliktir. Veba hastalığıyla ölen şehîddir, cümu ile (yâni hâmile iken) ölen kadın şehîddir ve suda boğulan, ateşte yanarak ölen ve mecnûb (yâni zâtü'l-cenb hastalığıyla) ölen kimseler de şehîddirler.» buyurdu.

 

AÇIKLAMA:     2804’te