SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2804 >>

DEVAM: 17- (SEVAB BAKIMINDAN) ŞEHİDLİK (HÜKMÜNDE) OLMASI UMULAN (ÖLÜM ÇEŞİTLERİ) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عِبْدِ الْمَلِكِ بْنِ أَبِي الشَّوَارِبِ. ثنا عِبْدِ الْعَزِيْزِ بْنُ المُخْتَارِ. ثنا سُهَيْلٌ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ قَالَ:  ((مَا تَقُولُونَ فِي الشَّهِيدِ فِيْكُمْ؟)). قَالوُا: القَتْلُ فِي سَبِيلِ اللهِ. قَالَ: ((((إِنَّ شُهَدَاءَ أُمَّتِي إِذاً لَقَلِيلٌ. مَنْ قُتِلَ فِي سَبِيلِ اللهِ، فَهُوَ شَهِيدٌ. وَمَنْ مَاتَ فِي سَبِيلِ اللهِ، فَهُوَ شَهِيدٌ. وَالْمَبْطُونُ شَهِيْدٌ. وَالْمَطْعُونُ)). قَالَ سُهَيْلٌ: وَأَخْبَرَنِي عُبَيْدُ اللهِ بْنُ مِقْسُمٍ عَنْ أَبِي صَالِحٍ، وَزَادَ فِيهِ ((وَالغَرَقُ شَهيْدٌ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  (sahâbîlerine): «Şehîd hakkında siz kendi aranızda ne dersiniz?» diye sordu. Onlar: (Şehidlik) Allah yolunda öldürülmektir, dediler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «O zaman benim ümmetimin şehîdleri cidden azdır. Kim Allah yolunda (cihadda)  katledilirse, o kimse şehîddir. Kim Allah yolunda ölürse o kimse şehîddir. Karın hastalığıyla ölen kimse şehîddir ve veba hastalığıyla ölen kimse şehîddir,» buyurdu.

 

Süheyl dedi ki: Ubeydullah bin Mıksem, Ebû Salih'ten bana rivayet etti ve rivayetinde; "Suda boğulan da şehîddir" ilâvesinde bulundu.

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Nesai, Malik ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Ancak Ebu Davud'un rivayetinde AbduIlah bin Sabit (Hadıyallahü anh)'ın hastalığı esnasında ziyaretine giden Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bu arada bu hadisi buyurduğu ifade edilmektedir. Peygamber (s.a.v.)'in bu hadisi hem Cabir'in hem de AbduIIah'ın hastalığı esnasında iki ayrı zamanda buyurmuş olması mümkündür. Ebu Davud'un rivayetinde karın hastalığıyla veya enkaz altında kalmak suretiyle ölenlerin de şehid hükmünde olduğu beyan buyurulmuştur.

 

Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayayım:

Cümü: Mecmu, yani toplam demektir. Bu kelimenin kullanıldığı cümleden kasdedilen mana karnında cenin bulunduğu halde ölen kadının da şehid hükmünde olmasıdır. Bir kavle göre ise karnında cenin bulunduğu veya bakire olduğu halde ölen kadının şehid hükmünde olmasıdır. Şu halde Cümü kelimesi ile kadının beraberindeki bekarlık veya hamilelik hali kasdedilmiştir. Kadının bekarlığı veya karnındaki cenin henüz kendisinden ayrılmamış olduğu için bu durum, toplam manasını ifade eden Cümü kelimesiyle belirtilmiştir.

 

Garik: Suda boğulan demektir.

Harik: Ateşte yanarak ölen demektir.

Mecnüb: Zatü'l-Cenb denilen hastalıkta ölen demektir.

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. Bu hadiste Mebtün yani karın hastalığıyla veya savaşa katılmış iken düşman tarafından öldürülmeyip başka bir nedenle ölen kimsenin de şehid hükmünde olduğu beyan buyurulmuştur. Karın hastalığı, ishal, istiska ve benzeri hastalıklarla yorumlanmıştır.

 

Nesai ve Ahmed'in rivayet ettikleri bazı hadislerde doğum hastalığıyla ölen kadının da şehid hükmünde olduğu belirtilmiştir.

Yukarda sayılanların dışında kalan bazı ölüm vukuatının da şehidlik hükmünde olduğuna dair rivayetler vardır. Biz bu kadarını belirtmekle yetinelim ..

Nevevi, Ebu Hüreyre (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde özetle şöyle der:

"Allah yolunda öldürülenin dışında kalan ve hadiste şehid olduğu bildirilen kimselerin şehidliğinden maksad bunların şehidlik sevabına kavuşmalarıdır. Ama dünyada bunlar hakkında şehid işlemi görülmez. Yani bunların cenazeleri yıkatılır ve cenaze namazları kılınır. Techiz ve tekfin gibi cenaze işleri bakımından diğer müslümanlar hükmündedir. Alimler böyle demişlerdir.

 

Şehidler üç kısma ayrılır:

 

1. Dünya ve ahiret bakımından şehid sayılanlar. Bunlar kafirlerle yapılan savaş esnasında öldürülen kimselerdir.

 

2. Ahiret bakımından şehid olmakla beraber dünya hükümleri bakımından şehid sayılamayanlardır. Bunlar burada sayılan kimselerdir.

 

3. Dünya hükümleri bakımından şehid sayılmakla beraber ahirette şehid hukmünde olmayanlardır. Bunlar ise savaştan kaçarken öldürülen veya ganimet malında hiyanet eden gazidir."