SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2813 >>

DEVAM: 19- ALLAH YOLUNDA OK ATMAK BABI

 

حدّثنا يُونُسُ بْنُ عِبْدِ الأَعْلَى. أَنْبَأَنَا عِبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنيْ عَمْرُْو بْنُ الْحَرِثِ، عَنْ أَبِي عَلِيٍّ الْهَمَدَانِيِّ؛ أَنَّهُ سَمِعَ عُقْبَةَ بْنَ عَامِرِ الجُهَنِيِّ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقْرَأُ عَلَى الْمِنْبَرِ:  ((وَأَعْدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ. أَلاَ وَإِنَّ الْقُوَّةَ الرَّمْيُ)) ثَلاَثَ مَرَّاتٍ.

 

Ukbe bin Âmir el-Cühenî (r.a.)'den Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); «Siz de düşmanlarınıza karşı gücünüzün yettiği kuvveti hazırlayınız» âyetini minber üzerinde okurken üç kez: «İyi biliniz ki (bu devirde) kuvvet de ok atmaktır» buyurdu. Bunu kulağımla işittim.

 

 

AÇIKLAMA:     Amr (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiş ve bunun hasen - sahih olduğunu söylemiştir. Tuhfe'de beyan edildiğine göre bu hadisi Ebu Davud ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Hakim bu hadisin senedinin Buh: ari ile Müslim'in şartları üzerine sahih olduğunubelirtmiştir.

 

Hadis, Allah yolunda düşmana atılanbir oktan hasıl olan sevabın bir köle veya cariyeyi azadIama sevabına eşit olduğunu beyan eder.

 

Ukbe (r.a.)'ın hadisini Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir.

Bu hadiste anılan ayet-i kerime Enfal süresinin 60. ayetidir. Ayetin tamamının meali şöyledir: "(Ey mü'minler!) Siz de düşmanlarınıza karşı gücünüzün yettiği kuvveti ve bağlanıp beslenen atlan hazırlayınız. Onunla hem AIlah'ın düşmanlarını hem de kendi düşmanlannızı korkutursunuz. Onlardan başka sizin bilmediğiniz ve Allah'ın bildiği diğer düşmanlan da korkutursunuz. Allah yolunda harcadığınızın sevabı tam olarak size ödenir ve siz hiç aldatılmazsmız."

 

Bu ayette geçen kuvvet, bu hadiste ok atmak diye açıklanmıştır.

Hadis ok atıcılığının önemini beyan eder. Asr-ı Saadette savaşlarda en önemli silah ok olduğu için ok atıcılığına büyük teşvik yapılmıştır. Bilindiği gibi zaman geçtikçe ve savaş vasıtaları ile silahları tekamül ettikçe müslümanların da din, vatan ve istiklallerini korumak ve gerektiğinde Allah düşmanlanyla başarılı bir savaş vermek için en ınütekamil silahlarla ve savaş araç ve gereçleriyle mücehhez olmaları dini bir zarürettir .