SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2814 >>

DEVAM: 19- ALLAH YOLUNDA OK ATMAK BABI

 

حدّثنا حَرَمْلَةُ بْنُ يَحْيَى الْمَصْرِيُّ. أَنْبَأَنَا عِبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي ابْنُ لَهِيعَةَ عَنْ عًثْمَانَ بْنِ نَعِيْمٍ الرُّعَيْنِيِّ، عَنْ الْمُغِيْرَةِ بْنِ نَهِيْكٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ عُقْبَةَ بْنَ عَامِرٍ الْجُهَنِيَّ يَقُولُ: سَمِعْتُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((مَنْ يُعَلِّمَ الرَّمْيَّ ثُمَّ تَرَكَهُ، فَقَدْ عَصَانِي)).

 

Ukbe bin Âmir el-Cühenî (r.a.h)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim, şöyle buyurdu: «Kim ok atıcılığı öğrenip de sonra terkederse bana isyan etmiş olur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ok atıcılığı öğrenip de sonra bırakıp unutan kimsenin günahkar sayılması tehdid mahiyetindedir. Ebu D av u d' un rivayetinde''Ok atıcılığından yüz çevirmek niyetiyle'' ilavesi mevcuttur. Bu ilave dikkate alınırsa günahkarlık anlamı daha açık olur. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) ok atıcılığı öğrenmeyi emretmiş ve bir ibadet saymıştır. Bir ibadetten yüz çevirmek elbet günah sayılır. Bu kayıt mülahaza edilmese bile devam edilen nafile bir ibadeti sebebsiz yere bırakmak mekruhtur. Günahkarlıktan mekruhluk manası kasdedilmiştir, diye yorum yapanlar vardır. Nitekim Nevevi, Müslim'in şerhinde bu hadisi açıklarken: Bu hadis, şiddetli bir tehdiddir. Ok atıcılığı, bilip de özürsüz bırakıp unutmak şiddetle mekruhtur, der.