SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2815 >>

DEVAM: 19- ALLAH YOLUNDA OK ATMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. ثنا عِبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا أبَا سُفْيَانُ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ زِيَادِ ابْنِ الحَصيْنِ، عَنْ أَبِي الْعَالِيةِ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: مَرَّ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم بِنَفَرٍ يَرْمُونَ. فَقَالَ:  ((رَمْيَاً بَنِي إِسْمَاعِيلَ. فَإِنَّ أَبِاكُمْ كَانَ رَامِيَاً)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح، ورواه البخاريّ من حديث سلمة بْنُ الأكوع.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir kere Eslem kabilesinden) ok atan bir cemâatin yanına uğradı da: «Ey İsmail oğulları ok atmaya devam ediniz. Çünkü babanız (İsmail Peygamber) de (mehâretli)  bir ok atıcı idi» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir. Bu hadisin senedi sahihtir. Buhari bu hadisi Seleme bin el-Ekva (r.a.)'den rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, İbn-i Hibban ve Tabarani de Seleme bin el-Ekva (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Ok atanların Beni Eslem isimli meşhur kabileden olduğu ve ok atma müsabakasını yaparken Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in onların yanına vardığı Buhari'nin rivayetinde belirtilmiştir. Hatta Buhari'nin rivayetinde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in de onların müsabakasına katıldığı belirtilmektedir.

 

İbn-i Sa'd'ın Ali bin Rebah'tan rivayetine göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) Arabların tümünü İsmail (a.s.)'ın evladından saymıştır. Bu nedenledir ki Eslem oğullarına Ey İsmail oğulları, diye hitab buyurmuştur.

 

El-Hafız bu hadisin şerhinde özetle şöyle der:

HADİSTEN ŞU HÜKÜMLER ÇIKAR

 

1. Dedeye baba denilebilir.

2. Meşru bir san'atta meharetli olan bir kimsenin faziletini dile getirmekle onu övmek meşrudur.

3. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in güzel huyluIuğu ve savaş işlerine ait bilgisi ifade ediliyor.

4. Baba ve dedelerin güzel hasletlerine uymaya ve onunla amel edilmeye davet ediliyor .