SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2816 >>

20- BÜYÜK BAYRAKLAR VE KÜÇÜK BAYRAKLAR BABI

 

Rayat: Rayet'in çoğuludur. Elviye de Liva'nın çoğuludur. Bir kavle göre raye ve liva bayrak demektir. Diğer bir kavle göre raye, büyük bayraktır, liva ise küçük bayraktır. Bu babın 3. hadisi raye ile liva arasında bir fark olduğuna delalet eder. Müellifimizin de babın başlığında her iki kelimeyi kullanması kendisinin de bu görüşte olduğuna bir işaret sayılabilir. Raye'yi, bayrak ve liva'yı, sancak diye terceme etmek de mümkündür. Miftahü'l-Hace yazarı bu kavilleri ve başka kavilleri rivayet etmektedir. Biz bu babtaki hadisleri terceme ederken raye'yi bayrak ve liva'yı sancak şeklinde terceme edeceğiz.

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ الْحَرِثِ اْبْنُ حَسَّانٍ؛ قَالَ: قَدِمْتُ المَدِيْنَةَ. فَرَأَيْتُ الْنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَائِماً عَلَى الْمِنْبَرِ، وَبِلاَلٌ قَائِمٌ بَيْنَ يَدَيْهِ، مُتَقَلَّدٌ سَيْفَاً. وَإِذَا رَايَةٌ سَوْدَاءُ. فَقُلْتُ: مَنْ هَذَا؟ قَالُوا: هَذَا عَمْرُو بْنُ الْعَاصِ، قَدِمَ مِنْ غُزَاةٍ.

 

El-Hâris bin Hassan (r.a.)'den;  Şöyle demiştir: Ben Medîne-i Münevvere'ye geldim. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i minber üzerinde ayakta iken gördüm. Bilâl da O'nun önünde ayakta idi, bir kılıç kuşanmıştı. Bir de siyah bir bayrak gördüm ve bu (bayraklı adam) kimdir? diye sordum. Dediler ki: Bu, Amr bin el-Âs'dır, bir savaştan geldi.

 

AÇIKLAMA:     2818’de