SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2822 >>

DEVAM: 22 - SAVAŞTA SARIKLAR GİYMEK BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا وَكِيْعٌ. ثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ أبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ أَنَّ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم دَخَلَ مَكَّةَ وَعَلَيْهِ عِمَامَةٌ سَوْدَاءُ.

 

Câbir (bin AbdiIIah) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (mübarek) başında siyah sarık olduğu halde (fetih günü) Mekke'ye girdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Amr (r.a.)'ın hadisini Müslim, Tirmizi. Ebu Davüd ve Nesai de rivayet etmişlerdir. En-Neyl'de belirtildiği gibi bazı rivayetlere göre Resül-i Ekrem (s.a.v.) sarığının bir ucunu omuzları arasında sarkıtmıştır. Burada olduğu gibi bazı rivayetlerde ise sarığın iki ucunu sarkıtmıştır. Avnü'l-Mabüd yazarının dediği gibi bu hadis sarığın ucunu omuzların arasında sarkıtmanın müstahab olduğuna delaJet eder. Hadis siyah sarık giymenin müstehab olduğuna da delalet eder.

 

Ebu Davud'un rivayetine göre Amr (r.a.), Resul-i Ekrem (s.a.v.)'i minber üzerinde iken siyah sarıklı ve sarığın uçlarını omuzları arasında sarkıtmış olarak görmüştür. Bu ilave ise hutbe okurken bu şekilde sarıklı olmanın müstehablığına delalet eder.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bu hadis ise savaşta siyah sarık giymenin müstehablığına delalet eder. 2805 nolu hadiste Enes bin Malik (r.a.) Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in, başında miğfer bulunduğu halde fetih günü Mekke'ye girdiğini belirtmiştir. O hadisin izahı bölümünde belirttiğim gibi bu iki hadis arasında ihtilaf ve çelişki yoktur. Çünkü miğfer ile sarıktan birisinin altta diğerinin üstte giyilmiş olması mümkündür.