SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2823 >>

23- SAVAŞTA ALIM SATIM BABI

 

حدّثنا عَبَيْدُ اللهِ بْنُ عِبْدِ الْكَرِيمِ. ثنا سُنَيْدُ بْنُ دَاوُدَ عَنْ خَالِدِ بْنِ حَيَّانَ الرَّقِّيِّ. أَنْبَأَنَا عَلِيُّ بْنُ عُرْوَةَ الْبَارِقيُّ. ثنا يُونُسُ بْنُ يَزِيدَ، عَنْ أبِي الزِّنَّاِ، عَنْ خَارِجَةَ بْنِ زِيْدٍ؛ قَالَ: رَأَيْتُ رَجُلاً يَسْأَلُ عَنِ الرَّجُلِ يَغْزُو فَيَشْتَرِى وَيَبِيْعُ وَ يَتْجِرُ فِي غَزْوَتِهِ؟ فَقَالَ لَهُ أَبِي: كٌنَّا مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم بِتَبُوكَ، نَشْتَرِي وَنَبِيْعُ، وَهُوَ يَرَانَا وَلاَ يَنْهَانَا.

 

Hârice bin Zeyd (bin Sabit) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben bir adamı, "Kişi savaşa gider de savaş (seferi esnas)ında alım satım eder ve ticâret yapar (Bunun hükmü nedir)? sorusunu babama sorarken gördüm. Bu soru üzerine babam adama dedi ki: Biz Tebûk (savaşın) da Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde idik, (mal) satın alır ve (mal) satardık ve Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bizi görüyordu da bizi (bu işten) men etmiyordu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Ravilerden All bin Urve el-Barik! ile Süneyd bin Davud zayıf oldukları için bu hadisin senedi zayıftır ..

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Zevaid türündendir. Zeyd (r.a.)'a soru soran adamın maksadı şudur: Allah yolunda savaşmaya giden bir müslüman savaş seferinde ticaret maksadıyla bir mal satar veya satın alırsa bu durum onun savaşa çıkma sevabını giderir mi, gidermez mi? Zeyd (r.a.)'ın cevabından çıkan sonuç, Allah nzası için savaşa giden bir müslümanın bu sefer esnasında ticari maksadla bir alış verişte bulunmasının caiz olmasıdır. Ancak ticaretle meşgılliyetin cihad hizmetini gölgelememesi gerekir. Aksi halde asıl hizmet olan savaşma faaliyeti baltalanacağından bu gibi meşguliyetler meşru sayılmaz. Fakat notta belirtildiği gibi hadisin senedi zayıftır. (i)