SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2826 >>

DEVAM: 24- (ALLAH YOLUNDA) CİHADA GİDENLERİ UĞURLAMAK VE ONLARLA VEDALAŞMAK BABI

 

حدّثنا عَبَّادُ بْنُ الوَلِيدِ.ثنا حَبَّانُ بْنُ هِلاَلٍ. ثنا ابْنُ مُحِيْصنٍ، عَنْ ابْنِ أبِي لَيْلَى، عَنْ نَافِعٍ، عَنْ ابْنُ عُمَرَ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا أَشْخَصَ السَّرَيَا يَقُولُ لِلشَاخِصِ:  ((أَسْتَوْدِعُ اللهَ دِينَكَ وَأَمَانَتَكَ وَخَوَاتِيم عَمَلَكَ)).

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) seriyyeleri (savaşa) uğurladığı zaman giden (asker) e şöyle buyururdu: «Senin dinini, emânetini (yâni geride bıraktığın şeyleri) ve amelinin sonuncularını Allah'a emânet ediyorum.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk iki hadisi Zevaid türündendir. Birinci hadis, Allah yolunda cihada giden bir müslümanın malına yanm günden az bir süre bile nezaret etmenin sevabının dünyadan ve dünyadaki şeylerin hepsinin sevabmdan üstün olduğuna veya dünyadaki bütün nimetlerden üstün olduğuna delalet eder. Bunun dünyadan ve dünyadaki bütün şeylerden daha sevimli ve daha hayırlı olması ile kasdedilen mana hakkında geniş bilgi almak isteyenler 2755 - 2757 nolu hadislerin izahı bölümüne bakmalıdır. Çünkü orada da buna benzer ifade kullanılmıştır.

 

İkinci hadis uğurlanan bir kimseye dua etme şeklini bildirir.

Uğurlanan müslümanı Allah'a emanet etmenin manası, onun Allah tarafından muhafaza edilmesini dilemektir.

Üçüncü hadisin benzerini Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bu da uğurlanan mücahidler için edilen dua şeklini bildirir. Bu hadiste; cihada gidenin dininin, geride bıraktığı çoluk çocuk ve mal gibi her türlü şeylerinin ve ömrünün sonlarına doğru işleyeceği amelIerin Allah tarafından himaye ve muhafaza edilmesi için dua edilmektedir.

 

BU ÜÇ HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER

 

ı. Allah yolunda cihada giden müslümanı uğurlamak ve onun eşyasına bakmak çok sevabtır. Mücahidlere yapılan her türlü yardım da böyledir.

2. Mücahidleri uğurlarken hadislerde beyan buyurulduğu şekilde onlar için dua etmek müstehabtır.