SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2829 >>

DEVAM: 25- SERİYYE (SAVAŞA GİDEN ASKERİ MÜFREZE) LER BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا زَيْدُ بْنُ الحُبَابِ عَنِ ابْنِ لَهِيْعَةَ. أَخْبَرَنِي يَزِيدُ ابِنُ حَبِيْبٍ، عَنْ لَهِيْعَةَ بْنِ عُقْبَةَ؛ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا الوِرْدِ، صَاحِبَ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((إِيَّاكٌمْ وَالسَّرِيَّةَ الَّتِي إِنْ لَقِيَتْ فَرَّتْ، وَإِنْ غَنِمَتْ غَلَّتْ.))

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in sahâbîsi Ebü'I-Verd (Harb el-Mâzinî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: (Düşmana) rastlarsa kaçar ve (savaşsız olarak) ganimet elde ederse elde ettiği ganimette hiyânet eder durumdaki seriyye'den uzak durunuz (Yâni böyle bir seriyyeye katılmayınız).

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin Zevaid türünden olduğuna dair bir kayıt yoktur. Fakat bunu diğer Kütüb-i Sitte'de bulamadım. Zaten HüIasa'dan anlaşıldığına göre sahabilerden olan Ebu'l-Verd (r.a.)'ın hadisini yalnız müellifimiz rivayet etmiştir. Bu bilgiye göre bu hadis kalan Kütüb-i Sitte'de yoktur. Bu itibarla herhalde bu hadis Zevaid türündendir. Hülasa yazarı bu sahabi'nin isminin Har b olduğunu, bir hadisinin bulunduğunu ve ravisinin L e h i a bin Ukbe olduğunu beyan etmiştir.

 

Düşmanla karşılaşınca geri kaçmak ve ganimet malında hiyanet etmek haramdır. Bu karakterde olduğu önceden bilinen bir müfrezede görevalmanın doğru olmadığı ifade edilmiştir.