SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2830 >>

26- MÜŞRİKLERİN TENCERELERİNDE (VE DİĞER KABLARINDA) YEMEK YEME BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ وَعَلِيّث بْنُ مُحَمَّدٍ. قَالاَ: ثنا وَكِيعٌ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ سِمَاكِ بْنِ حَرْبٍ، عَنْ قَبِيصَةَ بْنِ هًلْبٍ، عَنْ أَبِيهِ قَالَ: سَأَلْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ طَعَامِ النَّصَارَى. فَقَالَ:  ((لاَ يَخْتَلَجِنَّ فِي صَدْرِكَ طَعَامٌ ضَارَعَتَ فِيهِ نَصْرَانِيَّةً)).

 

Hülb (et-Tâî) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e hıristiyanların yemeğini (yemenin hükmünü) sordum. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: «Her hangi bir yemekten dolayı sakın kalbine şüphe girmesin (Aksi takdirde) yemek hususunda Hristiyanlara benzersin.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisı Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. İhtilac'ın manası hareket ve depreşmektir. TahalIüc de böyledir. Tirmizi'nin rivayetinde; .... gelmiştir. Bu iki rivayete göre kasdedilen mana şudur: "Şüphe senin kalbinde hareket etmesin, dolaşmasın." Yani yemek hususunda şüphe ve tereddüdün olmasın. Bir rivayette Taam kelimesi yerine "Şey'ün" kelimesi bulunur. Mana aynıdir. Tuhfe yazarının beyanına göre Turbüşti: Bir rivayette; ...... gelmiştir. Bunun manası "Senin kalbine bir şey girmesin. Çünkü yemek temizdir." Tirmizi'nin rivayetindeki; ...... cümlesinin manası ise "Şüphe senin kalbinde hareket etmesin, dolaşmasın" demektir, demiştir.

 

Hadisin; ......... cümlesinin manası hakkında Tuhfe yazarı şunları söyler: Yani yemek hususunda şüpheye düşmekle sen Hristiyanlara benzemiş olursun. Çünkü bir yemeğin haram veya mekruhluğu hususunda birisinin kalbine bir şüphenin gelmesiyle Hristiyanlar o yemekten imtina ederler. Hadisin bu cümlesi birinci cümledeki nehyin sebebini teşkil eder. Hadisin manası da şöyle olur: Sen onların yemekleri hakkında şüpheye düşme. Çünkü şüpheye düşersen bu noktada Hristiyanlara benzemiş olursun. Zira yemeklerden şüphelenmek onların huyu ve adetidir. Tıybi de: Hadisin ikinci cümlesi mukadder bir şartın cevabıdır ve şart ile cevabı hadisin birinci cümlesinin gerekçesi mahiyetindedir. Hadisin meali şöyledir: Hristiyanların yemeği hususunda senin kalbine bir şüphe girmesin. Çünkü sen, müsamaha ve kolaylık üzerine kurulan İslam dinine mensubsun. Bu hususta kendine sıkıntı verirsen bu noktada rahiblere benzemiş olursun. Zira bu noktada nefse sıkıntı vermek ruhbanlığın yolu ve adetidir, demiştir.

 

Hadisin ravisi Hüib (r.a.) et-Tai sahabidir. Bazıları: Hülb bu zatın lakabıdır ve ismi Yezid bin Cervei'dir, demişlerdir. Hadisini Tirmizi. Ebu Davud ve İbn-i Mace rivayet etmişlerdir. Ravisi de oğlu Kabisa'dır.