SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2834 >>

DEVAM: 28- SAVAŞTA HİLE YAPMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عِبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. ثنا يُونُسُ بْنُ بُكَيْرٍ عَنْ مَطَرِ بْنِ مَيْمُونٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الْحَرْبُ خُدْعَةٌ)).

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Harb hiledir.» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari ile Müslim ayni hadis metnini Cabir (r.a.) ile Ebu Hureyre (r.a.)'den ayrı ayrı senedlerle rivayet etmişlerdir. Tirmizi "Savaşta yalan söylemek ve hile etmek hakkında gelen hadisler" başlığı ile açtığı babta Cabir (r.a.)'ın hadisini rivayet ettikten sonra Ali, Zeyd bin Sabit, Aişe, İbn-i Abbas, Ebü Hureyre, Esma bint-i Yezid, Ka'b bin Malik ve Enes bin Malik (r.a.)'den de bu hadisin rivayet edildiğine beyan eder ve bunun sahih - hasen oldUğunu söyler.

 

Bu hadisi müellifimizden başka kimin İbn-i Abbas ve Aişe'den rivayet ettiğine dair bir bilgi edinemedim.

 

Hadiste geçen; ..... kelimesinin okunuşu hakkında üç şekil bulunduğu Nevevi tarafından şöylece ifade edilmiştir: Bu kelimenin okunuşu hakkında üç meşhur lügat vardır: Alimler en fasih lügatın "Had'a" olduğu noktasında ittifak etmişlerdir. Sa'leb ve başkası, Peygamber (s.a.v.)'in [ügat ve okuyuşunun böyle olduğunu söylemişlerdir. İkinci lügat "Hud'a"dır. Üçüncüsü ise "Huda"dır. Alimler, savaşta kafirlere mümkün olan her çeşit hile ve aldatmanın caizliği husüsunda ittifak etmişlerdir. Ancak yapılacak hile ile düşmana verilmiş bulunan güvence veya sözleşme, andlaşmayı bozma durumu var ise caiz değildir. Yalan söylemenin üç şeyde caiz olduğuna dair sahih hadis vardır. Bu üç şeyden birisi de savaştır.

 

Üç şekilde okundUğunu yukarda belirttiği m bu kelimenin üç okunuşunun da ayni manayı ifade ettiğini söyleyenler olduğu gibi değişik şekilde manalandıranlar olmuşlardır. Kadı i yaz gibi bazı alimler özetle şöyle yorum yapmışlardır: Had'a şeklinde okunduğu zaman mana şöyle olur: "Savaş bir kez aldatmaktır." Yani savaşta düşman, düşmanını bir defa aldatır ve ikincisine ihtiyaç kalmaz. Çünkü birinci hile ile işini bitirmiş olur.

Hud'a şeklinde okunduğu zaman mana şöyle olur: "Savaşın en önemli taktiği hile ve aldatmadır. Başka bir deyimle hile ve aldatma savaşın en büyük bölümünü teşkil eder.

Huda şeklinde okundUğu zaman mana şöyledir: Savaş aldatıcıdır, savaşçıları sürprizleri e karşılaştırabilir. Daha geniş bilgi için Tirmizi 'nin şerhi Tuhfe'ye başvurulabilir.

 

Savaşta yapılacak hile, aldatma ve oyunlar müslümanlar tarafından kullanıldığına göre Peygamber (s.a.v.) bu hadisle mücahidleri bu nevi taktik ve manevraları kullanmaya teşvik buyurmuş olur. Diğer tarafta Resül-i Ekrem (s.a.v.) mücahidleri uyararak, düşmanlarının kurabilecekleri tuzaklara düşmemeleri için dikkatlerini çekmiş oluyor.